Uzayda yörüngeye oturtulan en gelişmiş Türk yapımı uydu Türksat 6a testlerin ardından gerçek yörüngesine getirilecek
25 Ağustos 2024 Uyananhaber.com
Uzayda testleri süren Türksat 6A’nın ekimde yörüngesine gönderilmesi planlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Ekim ayı sonuna doğru uydunun 15 yıl görev yapacağı 42 derece doğu yörüngesine göndermeyi planladıklarını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 50 derece doğu yörüngesindeki testlerinin başarıyla devam ettiğini belirterek, Türksat 6A’nın uzay yolculuğunun başarıyla devam ettiğini bildirdi.
Uydunun 50 derece doğu test yörüngesine 20 Temmuz’da ulaştığını ve antenlerinin burada ilk kez açıldığını belirten bakan Uraloğlu, testler sonrası Türksat 6A’nın asıl yörüngesine gönderileceğini kaydetti. Bakan, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusunun son durumuna ilişkin, uydunun yörünge manevralarının yapılması amacıyla gerçekleştirilen 5 ateşleme sonrasında 35.786 kilometrede sabitlenerek, testlerin bu uzaklıkta sürdürüldüğünü aktardı. Şu anda uydunun bütün fonksiyonları normal ve süreç planlandığı şekilde ilerliyor.
Türksat 6A uydusunun göreve başlaması için geçici yörüngesinde 8 sistemde birçok test yapılıyor. Uydu üzerinde güç alt sistemi testleri, uydu yönetim alt sistemi testleri, yörünge yönelim ve kontrol alt sistemi testleri, kimyasal itki alt sistemi testleri, elektrikli itki alt sistemi testleri, ısıl kontrol alt sistemi testleri, telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemi testleri ile faydalı yük alt sistem testleri uygulanacak.
Şu anda bu 8 farklı sistemdeki tüm testler başarıyla sürüyor. Bunların tamamlanmasının ardından, Ekim sonunda uydu 42 derece doğu yörüngesine gönderilecek. Daha sonra ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A tam olarak hizmete girecek.
Türkiye uydu yapan 11 ülkeden biri oldu
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye’nin haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasında yer aldığına dikkati çekti. Haberleşme uyduları gibi kritik öneme sahip teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi güvenlik açısından son derece önemli. Türksat 6A uydusu dışa bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir kilometre taşı. Projede çalışan onlarca mühendis ve personel ile uydu ve uzay sanayisi için çok önemli insan kaynağı yetiştirildi.
Projede Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜRKSAT işletici olarak, TÜBİTAK UZAY proje yöneticisi, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmaları ise proje yürütücüsü olarak yer aldı. Uydu %80’inin üzerinde yerlilik oranıyla üretildi.
Güneydoğu Asya da kapsanıyor
Türksat 6A, 15 yıl hizmet verecek. Uydu, 8,4 kilovat güce sahip bulunuyor. Türksat 6A bir yer sabit haberleşme uydusu olarak, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek.
TÜRKSAT, 6 aktif haberleşme uydusuyla dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştırıyor. Ana paydaşların yanı sıra alt yüklenicilerle ülkemizde bir uydu üretim ekosisteminin kurulmasını sağlayan Türksat 6A sayesinde artık uluslararası alanda rekabet edebilecek 84 yerli ve milli uydu ekipmanı üretildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.