Pakistan’da anne sütü bankası, ulema başta verdiği onayı geri çekince kapatıldı.
12 Temmuz 2024 Uyananinsan.com
Güney Asya’nın çeyrek milyarlık Müslüman ülkesi Pakistan’daki Sind eyaletinde yer alan eski başkent ve en yoğun nüfuslu kent Karaçi’de başta Hanefi mezhebi ulamasının destek fetvası ile kurulan anne sütü bankası, ulema başta verdiği fetvayı geri çekince halkın rağbet etmemesi sonucu kapandı.
Sindh Çocuk Enstitüsü Anne Sütü Bankası, daha önce Karaçi Camia Dar-ül-Ulum İlahiyat merkezindeki din alimleriyle görüşmeler ardından, BM çocuk teşkilatı Unicef’le işbirliği yapılarak kuruldu. İlahiyatçıların çeşitli endişeleri dile getirdiğini, bunların hepsinin ele alındığını ve nihayet ilahiyat okulundan onay alındıktan sonra bankanın 12 Haziran’da açıldığı belirtilmekte.
Ancak ilahiyat merkezi, hastanenin din adamları tarafından belirlenen katı koşullara uymasının imkansızlığı konsunda yeni bir görüş aldığını belirterek onay fetvasını geri çekti. Karaçi Camia Darül Ulum Başkanı Hafız Muhammed Tahir Mahmud Eşrefi, süt bankası kurmak isteyen doktorların amacının iyi niyetli olduğunu sorgulamadıklarını, ancak bunun teşvik edilmesi gerektiğini düşünmediklerini bildirdiler.
Karmaşa akrabalık bağından kaynaklanıyor. İslamiyette, bir bebek biyolojik annesi olmayan bir kadından emzirilirse, o kadının emzirdiği diğer çocuklarla evlenmesi helal değil. Ancak süt bankasındaki sütlerin kaynaklarını belirlenmesi çok zor. Yaklaşık 70 ülkedeki 750 süt bankasındaki bağışçıların anonim olması ve sütün çeşitli kaynaklardan birleştirilebilmesi bu endişeyi daha da artırıyor.
Sindh eyaleti sağlık bakanı Dr. Azra Peçuho “uygun şekilde geliştirilmiş bir dijital kimlik sistemi mevcut olduğunda, hangi çocuğun hangi kadından süt aldığını kayıt altına almak zor olmayacaktır” diyerek, projenin gelecekte yeniden yürülüğe girebileceğine inandığını, devletin, çözülebilir olduğu açıkça görülen bu sorun nedeniyle prematüre bebeklerin hayatını kurtarma fırsatının kaçırılmasına izin vermemesi gerektiğini belirtti..
Prematüre bebeklerin bağırsaklarındaki bakterilere karşı korumaları çok az geliştiğinden, yapay formül sütle beslenirlerse Nekrotizan Enterokolit adı verilen çok ölümcül bir bağırsak enfeksiyonuna yakalanma riskleri oluyor. Dünyada her yıl prematüre doğan yaklaşık 15 milyon bebekten yaklaşık 1 milyonu komplikasyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Pakistan’da yenidoğan ölüm oranı 1000 canlı doğumda 42 olup, bu oran dünyadaki en yüksek oranlardan biri. Prematüre bebek meme ememiyor ve yutamıyor, bu nedenşe tüple besleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.