Türkiye’nin girişimleriyle gerçekleşen Ukrayna ve Rusya arasındaki 22 Temmuz anlaşmasına uygun geni gemiler harekete geçti.
Türkiye’nin girişimleriyle gerçekleşen dünya tahıl krizinin çözümüne yönelik Ukrayna ve Rusya arasındaki arabululuculuk çabaları sonucu gerçekleşen 22 Temmuz anlaşmasının uygulamasının devamı üç yeni gemiyle geliyor. Milli Savunma Bakanlığı, mısır yüklü Panama, Malta ve Türk bandıralı gemilerin Ukrayna’nın Odessa limanından hareket ettiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’dan İrlanda’ya gidecek 33 bin ton mısır taşıyan Panama bandıralı Navistar gemisi İstanbul Boğazı kuzeyinde Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından denetlenmek üzere Odessa Limanı’ndan hareket etti. 13 bin ton mısır taşıyan Malta bandıralı Rojen gemisi Ukrayna’nın Çernomorsk Limanı’ndan İngiltere’ye gitmek üzere hareket etti. O da Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından incelenecek. Ukrayna’nın Çernomorsk Limanı’nda bekleyen PolarNet isimli Türk bandıralı gemi de Karasu limanına gelmek üzere hareket etti. 12 bin ton mısır taşıyan gemi de denetime tabi tutulacak.
Ukrayna’nın Çernomorsk Limanı’ndan tahıl almaya gitmek üzere İstanbul Boğazından geçen Barbados adası bandıralı Fulmar S isimli boş gemi de Müşterek Koordinasyon Merkezi timi tarafından denetleniyor. Bu denetimlerdeki amaç gemilerin gıda ve tahıl taşıma bahanesiyle silah, savaş mühimmatı, mürettebat görünümü altında Batılı özel komandolar taşımaması.
İtalyan başbakanından yorum
İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna-Rusya savaşında yapılan tahıl koridoru anlaşması doğrultusunda Ukrayna limanlarındaki tahıl yüklü gemilerin yola çıkabilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. İstanbul’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması sonucunda Ukrayna limanlarındaki tahıl yüklü gemiler üzerindeki blokajın kalkmasına değinen Draghi, Tahıl taşıyan gemilerin yola çıkması olumlu bir gelişme olduğunu, bunun aynı zamanda olağanüstü insani bir kriz olarak kendisini gösteren sorunun çözümüne de yardımcı olduğunu belirtti. Draghi, yoksul ve özellikle Afrika ülkeleri için kriz ihtimalinin tam olarak ortadan kalkmadığını ancak tahıl yüklü gemilerin yavaş yavaş da olsa yola çıkmasıyla bu hususta çözümün işlemeye başladığını söyledi.
Bu arada İtalya da Fransa ve ABD gibi hızla İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik talebini onaylayan ülkeler arasına katıldı. İtalyan parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanat Senato’da salı ve çarşamba günü yapılan oylamalar sonucunda İtalya’dan bu iki ülkenin üyeliğine nihai onay çıktı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.