Yazarımız Prof. Dr. Kutluk Özgüven en büyük İslam ülkesi ile ilişkilerimizin hızla geliştirilmesi stratejik bir süreç olarak görülmesi gerektiğini anlatıyor.
10 Nisan 2025 Kutluk Özgüven
Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto bugün TBMM oturumuna katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye gelecek Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap edecek. Oturum öncesinde TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüşecek olan konuk cumhurbaşkanı sonra saat 14.00’te genel kurulda milletvekillerine hitap edecek. Erdoğan’ın da Genel Kurul Salonu’nda Subianto’nun konuşmasını dinlemesi, otıruma siyasi parti temsilcileri, büyükelçiler, yabancı misyon temsilcileri ve gazetecilerin gelmesi planlanıyor.
Endonezya en Doğu’da yer alan, en büyük Müslüman nüfusa sahip, en geniş coğrafyadaki İslam ülkesi. Onbinlerce ada ve kayalıktan oluşan, anakara üzerinde olmayan, sadece enerji ve doğal kaynaklar değil ileri teknolojilere, savunma sanayiine, küresel deniz ticaretinde stratejik konum gibi özelliklere sahip halkının onda dokuzu Müslüman bir devlet.
Çok uzaklarda olmasına rağmen Endonezya’nın bazı bölgeleri kağıt üzerinde de olsa 20. yüzyıla kadar resmen Osmanlı Devletinin parçasıydı. 16. yüzyıldaysa bölgenin savunması için Osmanlı donanması, levendler hatta yeniçeriler faaliyetteydi. Bugün gelecek cumhurbaşkanı muhtemelen fes giyerek gelecek. Fes, Osmanlı’nın tek tip resmi başlığı haline gelince dünya Müslümanları, Halifeye bağlılıklarını göstermek için Asya’da, Afrika’da, Avrupa’da fes takmaya başladılar. Uzak Doğu’da kırmızı boya üretimi kısıtlı olduğundan siyah fes takılmaktaydı, hala Endonezya, Malezya ve Brunei devlet erkanı Osmanlı fesi takar.
Dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip ve en büyük 20 ekonomi arasında Türkiye’nin de önünde. 28 Şubat süreci başlamasa Endonezya, Başbakan Necmettin Erbakan’ın D-8’ler hareketinin en kritik üyelerinden biri olacaktı, 30 yıl önce uçak üretebilen yegane İslam ülkesi olduğundan ortak uçak üretecektik. Şu anda toplam ikili ticaret hacmi 3 milyar dolar ancak bu, dünya ekonomisinin ilk 20 sindeki ve dayanışma içinde olması gereken iki ülke için gülünç derece düşük bir rakam.
Son dönemde bu önemli ülkeyle ilişkilerde yeniden ilerleme sağlanmaya başlandı. İlk kez bir Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı bu yıl düzenlendi. Cumhurbaşkanını Erdoğan’ın 12 Şubat’ta oraya ziyaretinin ardından Subianto’nun dün 9 Nisan’da buraya gelmesi de ilerlemenin göstergesi.
Geçtiğimiz günlerde de Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi eski milletvekili Prof. Dr. Talip Küçükcan ile Endonezya Yatırım ve Ham Madde İşleme Bakanı Rosan Perkasa Roeslani, Cakarta’da karşılıklı yatırım imkanlarını değerlendirdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Endonezya’ya yaptığı ziyarette kararlaştırılan yatırımların karşılıklı artırılması, ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi konuları ele alındı.
Talip Küçükcan, bu görüşmede, Türkiye ile Endonezya arasındaki ticaret hacminin kısa sürede 10 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Endonezya’da yalnızca 248 Türk şirketi faaliyet göstermekte, bu şirketlerin sayısı çok daha artmalı. Öte yandan Endonezya firmalarının Türkiye’de hiçbir yatırımı yok. Küçükcan karşılıklı yatırımların artması gerektiği konusunda bakan ile uzlaştı. Görüşmede Küçükcan, 20 milyar dolar sermayli Danantara Varlık Fonu ile Türkiye Varlık Fonu arasında işbirliğinin yararlarını vurguladı.
Subianto’nun Türkiye ziyaretinde sadece güzel sözler değil aynı zamanda iktisadi ortak gelişimin adımlarının da atılması bekleniyor. Gazze’de hain bir sykırımın neredeyse bütün Batı ülkeleri tarafından desteklendiği bir dönemde İslam Alemi’nin 50 devleti ve 50 azınlık toplumunun münferit davranması kabus olur.
Nasıl 1968’de İslam ülkeleri Siyoniszmin Kudüs’ü ele geçirip Mescid-i Aksa’yı bombalama tehditlerini başlattığı döenmde bir araya gelip İslam İşbirliği Teşkilatını kurduysa soykırımın yaşandığı, bütün dengelerin değiştiği bugün de Müslüman ülkeler ekonomide, ticarette, maliyede, teknolojide, kültürde ve savunma sanayiinde bir araya gelmeli, ortak çalışılmalıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.