Dünya tarihinde ilk kez lazer silahlarını cephede çarpışmada kullanan Türkiye’nin lazer silahları daha da güçleniyor. Tornacılıktan, makina üretimine, makinadan lazer kesim tezgahına, oradan da lazer toplarına doğru ilerleyen bir firma da bu yarışa katıldı.
Dünya tarihinde ilk kez lazer silahlarını cephede çarpışmada kullanan Türkiye’nin lazer silahları daha da güçleniyor. İHA düşürmede ve diğer kritik hava savunma misyonlarda kullanılabilen lazer silahlarının besleme gücü 5 kilovata çıktı. Türk makina sanayisinin şirketlerinden ERMAKSAN, makina imalatından lazer kesime, lazer kesimden de savunma lazer silahlarına yöneldi. Makina sanayisinde 60 yıldır faaliyet gösteren firma, 120 ülkeye ihracat gerçekleştirmekte. Son 15 yılda optoelektronik birimi kurarak burada lazer sistemleri, lazer çipi, lazer diyotu, lazer modül ile yüksek güçlü lazer rezonatörleri sıfırdan üretti. Bu lazer güç kaynakları hem endüstride hem savunma sanayisinde kullanılabiliyor. Özellikle lazer güç kaynağı olarak dronsavarlarda kullanılmakta.
Öte yandan firma sadece lazer silahında değil lazerle iletişimde de ilerliyor. 15 kilometreden birbiriyle kuleden kuleye haberleşebilen lazer iletişim sistemi, savunma sisteminin uzakta kurulup tek başına aktif savunma yapmasına müsaade ediyor. Lazer iletişiminde ışık yollanırken, elekttronik iletişimde radyo dalgaları yollanıyor. Radyo dalgaları kolayca bozulup etkisiz hale getirilirken, lazer yoluyla iletişim sorunsuz olarak devam edebiliyor. Hem görüntü alışverişi, hem yazılı, sesli iletişim sağlanıyor. Firma bunu Bahçeşehir Üniversitesiyle birlikte geliştiriyor.
Firma ileri lazer teknolojilerini keme, vurma, iletişim dışında dördüncü bir alan olan çok hassas sensörlerde de kullanıma geçirmekte. Öte yandan lazer silahlarıyla vurmayı sadece havadaki İHA’lara karşı değil deniz de gemilere karşı kullanma olasılığı konusunda çalışmalar var. Metalden yapılmış gemileri ve deniz araçlarını topla vurmak yerine lazere dayalı deniz topu ile vurmak Deniz Kuvvetleri’nin olasılıklarını artıracak.
Ermaksan bir önceki yıl 2,5 KW’lık askeri fiber lazer güç kaynağını sergilerken bu yıl 5 KW’lık silahı geliştirdiler. Sonraki modellerinin 10, ondan sonrakinin de 20 KW olacağını belirten firma yetkilileri, silahın TSK envanterine girmesine 6 ay kaldığığını, son testlerden sonra teslim edileceğini belirtiyorlar.
Dronsavar olarak 2-5KW arasında güçler kullanılırken daha kapsamlı hava savunma sistemlerinde byu güç gereksinimi 20KW üzerinden başlıyor. Ermaksan da 20KW güçlere ulaştıiında bu alanda savunma silahını geliştirme hedefinde. Hava Savunma Lazer Sistemi, füze ve namlulu hava sistemlerinin maliyet etkin veya etkili olmadığı tehditlere karşı yüksek güçlü lazer rezonatörü (20-60 kilovat), yüksek lazer gücünü odaklayabilecek adaptif lazer teleskopu, hedef takip sistemi, komuta kontrol sistemi ve alt sistemler gibi bileşenlerden oluşacak. Sistem, mevcut kara ve deniz platformlarına entegre şekilde çalışacak. 4-5 sene içinde MİLGEM’lere lazer topları konması söz konusu.
Türkiye savaş tarihinde ilk kez 2019 yılıda Libya’da Hafter güçlerine ait bir Çin insansız hava aracını Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir lazer silahıyla indirerek yeni bir çağı başlatmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.