Afganistan’da Taliban yetkilileri kadın haklarını korunması konusunda ve kadınların çalışma hayatına katılımı konusunda adımlar atılmakta olduğunu vurguladı
Afganistan’ı yöneten Taliban’ın üst düzey yetkilisi, İslam’ın kadınlara eğitim ve çalışma hakkını kabul ederek buna uyulacağını bildirdi.
Üst düzey Taliban yetkilisi Ahlak ve Fazilet Bakanlığı Sözcüsü Sadık Akif Muhacir, dünya medyasına grubun okullarda ve işyerinde genç kadınların çalışabilecekleri’güvenli bir ortam’ oluşturmak için çalıştıklarını belirtti. Taliban yetkilisi, İslam’ın kadınlara eğitim, çalışma ve girişimcilik hakkı verdiğini söyledi ve grubun ortaokullarda ve işyerlerinde kız çocuklar ve kadınlar için “güvenli bir ortam” tesis etmek için çalıştığını vurguladı.
Taliban’ın Ahlak ve Fazilet Bakanlığı Sözcüsü Sadık Akif Muhacir verdiği demeçte, İslam’ın kadınlara eğitim hakkı verdiğini, İslam’ın kadınlara çalışma hakkı verdiğini, İslam’ın kadınlara girişimcilik hakkı verdiğini söylemesi gerektiğini ifade etti. Muhacir’in yorumları, silahlı grubun ülkeyi ele geçirmesinden ve kızların orta öğretiminin yasaklanması da dahil olmak üzere kadınların özgürlüklerine çeşitli kısıtlamalar getirmesi üzerinden bir yıl geçtikten sonra geldi.
Silahlı grup, ikinci kez iktidara geldiği 15 Ağustos 2021’de kadın hakları sözü vermiş ancak bunu uygulamamıştı. İktidara geri döndüğünden beri, Taliban diğer şeylerin yanı sıra ülke genelinde kız çocuklarına yönelik okulları kapatmış, kadınlara işyerinde başörtüsü takmalarını ve toplum içinde yüzlerini örtmeleri emri vermiş, kadınların akraba erkekler olmadan uzun mesafelere seyahat etmelerini yasaklamıştı. Özgürlükler ve hareketler üzerindeki kısıtlamalar, Taliban’ın 1990’larda, grubun kadınlara eğitim hakkını reddettiği ve kamusal yaşamdan men ettiği önceki iktidarını hatırlatmıştı. Taliban, bu tür kısıtlamaların milli çıkarları ve kadınların namusunu korumak için yapıldığını savunmuştu.
Muhacir, şu anda “önceki hükümetten insanlar” da dahil olmak üzere çeşitli bakanlıklarda çalışan “birçok kadın” olduğunu açıkladı. Kadının onurunu koruyacak şekilde çalışabileceği bir ortam oluşturmak için çalıştıklarını, durumun Batı yanlısı önceki yönetimde olduğu gibi olmaması gerektiğini belirtti.
Uluslararası Çalışma Örgütü İLO tarafından da bu yıl yapılan bir araştırma, Afgan kadınlarının istihdam düzeylerinin, Taliban’ın ele geçirilmesinden hemen sonraki aylarda sadece %16 oranında düştüğünü ortaya koydu. Buna karşılık, erkek istihdamı %6 düştü. Raporda, kısıtlamaların yoğunlaştığı ve kadınların işyerlerine güvenli bir şekilde giremeyeceklerini hissettikleri karamsar senaryoda, kadınların iş kayıplarının ölçeğinin yüzde 28’e ulaşabileceği belirtilse de bunun dünya medyasındaki gibi %100 kadınların işyerlerinden yasaklanması olmadığı ortaya kondu. Çalışan Afgan kadınları Taliban’ın kadın hükümet çalışanlarını işten çıkarmamasına rağmen, kadınların ievden çalışmalarının teşvik edilerek azaltılmış bir maaş ödendiğini belirtiyorlar.
Taliban’ın iktidara dönüşü, Afganistan’ın ekonomik sıkıntılarını şiddetlendirdi. Ülke, nüfusun yarısından fazlasının açlıkla karşı karşıya kalmasıyla insani bir krizden sarsılıyor. Batı’nın dayattığı yaptırımlar ve ABD tarafından Afgan merkez bankası varlıklarının yaklaşık 10 milyar dolarının dondurulması, ekonominin çöküşüne büyük ölçüde katkıda bulundu. Taliban liderliğindeki hükümetin diplomatik izolasyonu, durumu daha da kötüleştirdi ve Batılı ülkeler, gruba çeşitli baskılar yapıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.