Sudan’daki anlamsız iç savaş milyonların ölümüne neden olacak.
19 Haziran 2024 Uyananinsan.com
Sudan son 40 yılın en ölümcül kıtlığıyla karşı karşıya. Sudan ordusu ve paramiliter ordu olan Kuvvet üd-Daim es-Seri (Hızlı Yardım Gücü) arasında devam eden iç savaşta tarafların gıda erişimini silah olarak kullanması sonucu milyonlarca kişi felaketle karşı karşıya.
Uzmanlar Sudan’ın 40 yıl önceki Etiyopya’daki kıtlıktan bu yana dünyanın gördüğü en kötü açlıktan ölüm vakasıyla karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor. Uluslararası yardımlar taraflarca engellenirken silah tedariki devam ediyor. Dünyanın dikkati başka bir insan kaynaklı kıtlığa sahne olan Gazze’ye odaklanmış durumdayken, Sudan halihazırda dünyadaki en kötü insani kriz haline geldi.
Sudan lideri Ömer Beşir, üç yıl önce Batı ülkelerince desteklenen bir halk ayaklanmasıyla alaşağı edilmiş, ancak bunun ardından ordu iktidarı eline almış ve bir dikta rejmi başlatmıştı. Baskılar üzerine Sudan hükümeti İsrail’e boyun eğerek onu tanımıştı. Bunu ardından bir darbe daha yapılarak askerler işbirlikçi sivilleri tasfiye etmişti. Sonrasında da düzenli askeri güç Sudan Silahlı Kuvvetleri SSK ile eski Darfur katliamcısı Cencevid milislerinin yeniden örgütlü hali olan Kuvvet üd-Daim es-Seri KDS arasında içsavaş çıkmıştı.
SSK ve KDS farklı uluslararası destekçilere sahip. Açık istihbarata dayanarak SSK’ya Rusya ve İran’dan yardım geldiği belirtilmekte, KDS’nin esas destekçisinin ABD, İngiltere, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğu öne sürülmekte.
SSK komutanı General Abdülfettah el-Burhan ve KDS komutanı General Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki güç mücadelesi Nisan 2023’ten bu yana devam ediyor. Başta SSK kolayca kontrolü ele alır denirken özel savaşı iyi bilen KDS giderek güçleniyor ve şu anda ilerlemede. KDS, ele geçirdiği bölgelerde katliam ya da toplu idamlar yapmaktan kaçınmıyor. SSF de Batı’dan gelen yardımları engelleyebiliyor.
İç savaştaki resmi silahla ölen rakamları 14.000 ancak bu evlerini terk eden 10 milyon Sudanlı ve bunların arasındaki açlık, susuzluk, hastalık, bakımsızlık kaynaklı ölümleri kapsamamakta.
Sudan’daki açlık krizi 2011’de Somali’de çeyrek milyon insanın ölümüne yol açan ve Etiyopya’daki 1983 arası 1985 bir mliyon ölüme neden olan kıtlıklarla karşılaştırılabilir ölçüde, hatta ölüm sayısının milyonları aşabileceği, 2,5 milyona çıkabileceği belirtilmekte.
Amerikan hükümetinin son günlerde Sudan’daki çatışmaya dahil olan taraflara silah tedariğine son verilmesi çağrısı var ancak bu soykırım yapan Siyonist rejime aylardır durmadan silah yollaması nedeniyle ikiyüzülük olarak nitelendirilmekte.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.