Arakan soykırımının beşinci yıldönümünde BM insaf dedi.
Myanmar’ın (Burma’nın) Arakanlı Müslümanlara yönelik kitlesel etnik temizlik katliamlarının başladığı 24 Ağustos 2017’nin yıl dönümü nedeniyle BM’in Portekizli genel sekreteri Anatonio Guterres, Arakan konusunda açıklamada bulundu. Guterres, Budist Burma’da Arakanlı Müslümanların kitlesel zulümlere maruz kaldığını, askeri darbe sonrasında Burma’dainsan hakları ve güvenlik durumunun kötüleştiğini, Arakanlı Müslümanların, Burma krizin çözümünün doğal bir parçası olması gerektiğini belirtti. Guterres, uluslararası toplumun krize kapsamlı, güçlü ve kapsayıcı çözümler aramaya devam etmesindeki önemi vurguladı.
Burma’nın (Myanmar’ın) Arakan (Rohingya) eyaletindeki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist çeteler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. Onbinlerce insan katledildi, milyonlar evini terk etti. BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.
Burma ordusu, Kasım 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Burma ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 2 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti, 13 bin kişi gözaltına alındı, 10 bin kişi hapiste tutuluyor. Askeri mahkemeler, tutuklulardan 2’si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi, eski iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği milletvekili de dahil 4 muhalif, yargılandıkları askeri mahkemede geçen ay idam edildi.
Bazı ziyaretler ve demeçler dışında 2 milyarlık Müslüman dünyası soykırıma uğrayan dindaşları Müslüman Arakanlılar konusunda bir girişimde bulunmazken, Bangladeş ve Malezya’ya sığınan ya da pek çok ülkede mülteci bulunan Arakanlılar da istenmeyen insanlar olarak çok zor şartlar altında yaşamaya mahkum edildiler. İslam dünyasının bu umursamazlığı ve bölünmüşlüğü, hem dünyadaki mülteci krizini tetikleyerek Türkiye gibi Müslüman ülkelere milynlarca evsiz insanın akmasına neden olmakta hem de dünya ülkeleri Müslümanları kolay av olarak gördükleri için rahatça saldırabilmekte.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.