Netanyahu hükümetinin Gazze ile barış anlaşmasını zaman kazanmak için yaptığı, sinsi bir soykırım planını yürürlüğe soktuğu ortaya çıktı.
5 Bisan 2025 Uyananinsan.com
İşgalci devletin, Hamas’ı Filistin topraklarından asker çekmeden daha fazla rehine serbest bırakmaya zorlamak için “cehennem planı” olarak adlandırdığı tuzağın parçası olarak Gazze’ye uyguladığı ablukayı artırmayı planladığı bildiriliyor.
Dokuz haftalık ateşkes belirsizliğini korurken ve başlaması beklenen ikinci aşamaya doğru bir hareket belirtisi yokken, her iki taraf da savaş durumuna geri dönmek için acil durum adımları atıyordu. Ancak Tel Aviv medyasına göre Netanyahu hükümetinin Pazar günü duyurulan gıda ve yakıt kesintisinin ötesine geçerek kıyı şeridinin ve yaklaşık 2,2 milyonluk nüfusunun giderek artan izolasyonunu uygulamak için hazırlıklar yaptığı bildirildi. Soykırımcı hükümetin önlemler programından “cehennem planı” olarak bahsedilmekte.
Canice plan, elektrik ve kalan su kaynaklarının kesilmesini, Kuzey Gazze’deki Filistinlilerin Güneye geri kacmasını, tam ölçekli bir savaşın yeniden başlamasını hedefliyor.
Tel Aviv medyasına göre savunma bakanı Israel Katz, işgal ordusuna savaşa dönüş yapmaları emrini verdi. Bir süredir Gazze’de Hamas’a karşı hızlı ve kesin bir zafer elde etmeyi amaçlayan bir ezici güç kullanmanın savunucusu olan yeni genelkurmay başkanı Tümgeneral Eyal Zamir plana tam festek veriyor.
Doha medyasındaysa Hamas’ın da savaşın yeniden başlaması için hazırlandığına dair haberler yer aldı, Hamas ve diğer silahlı grupların savaş durumuna geri döndüğü, Siyonist rehineleri tutanların daha yüksek güvenlik önlemlerini yeniden başlattığı ifade edildi. Hamas’ın savaş sırasında kullanılmış ancak patlamamış İsrail silahlarından yüksek patlayıcılar elde ettiği ve çatışmalar yeniden başlarsa bumların yol kenarı bombalarında işgalcilere karşı kullanılmak üzere hazırlandığı belirtilmekte. Gazze’den Hamas tatafından tutulan hala 59 Siyonist rehine var ancak Netanyahu hükümeti 34’ünün öldüğü propagandası yapıyor.
Hamas, klasik bir Netanyahu taktiği olan yapılmış anlaşma üzerinden yeni anlaşma önerisini reddederek, bunun Ocak ayında ateşkesin bu hafta ikinci aşamaya geçmesini öngören orijinal ateşkes anlaşmasının ihlali olduğunu bildirdi. Ocaktayapılan anlasmaya göre rehinelerin serbest bırakılması, Gazze’deki stratejik noktalardan, Gazze ile Mısır arasındaki tampon şerit olan Filadelfi koridorundan başlayarak işgal ordusnun çekilmesiyle birleştirilecekti.
Ateşkesin ilk aşamasının altı haftası boyunca, her gün çoğunluğu yiyecek ve yakıt olmak üzere yaklaşık 600 kamyon yardım Gazze’ye girdi; bu, savaş öncesi ortalamanın hemen hemen aynısı. Katil hükümet, yardım teslimatlarının Hamas tarafından yönetildiğini ve bölgede zaten önemli miktarda temel ihtiyaç malzemesi stokunun bulunduğunu iddia ediyor. Hükümet sözcüleri “Gazze’de bol miktarda yiyecek ve malzeme var – bu ateşkes sırasında haftada 4.200 kamyon girdi, aylarca yeter bu” diye dezenformasyon yapıyorlar.
Alyacı Netanyahu hükümeti Hamas’ın “obezite salgınını körükleyecek kadar yiyeceği” olduğunu iddia ederek “malzemeler var ama Hamas paylaşmıyor, kendi yiyor” iftirasını atıyor. Gazze’de bir kilo un 1000 TL, bir paket şeker 100 TL muadili paraya satılıyor.
Reuters haber ajansının gördüğü bir versiyona göre, Mısır planı, Gazze’deki yönetim otoritesi olarak Hamas’ın yerini alacak bir “yönetim yardım misyonu” kuracak ve misyon insani yardım ve yeniden inşa çalışmalarından sorumlu olacak. Plan, yeniden inşanın maliyetini kimin karşılayacağını veya Hamas’ın nasıl kenara itileceğini açıkça belirtmiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.