Sırp taraftarların geçen hafta İsviçre’deki Arnavutlardan dolayı attıkları ırkçı sloganlar ve saldırganlık cezalandırılmadı.
Sırbistan grup elemelerinde, İsviçre de bu haftaki son 16 elemelerinde Katar’daki dünya kupasına veda etti. Ancak iki takım arasındaki, özeellikle de taraftarlar arasındaki gerilim ve ırkçı söylemler hala gündemi meşgul etmeye devam etmekte. Sırp taraftarlar maçta faşist, İslamofobik ve ırkçı sloganlar atmış, Arnavutları öldürmekten bahseden şarkılar söylemişlerdi.
İsviçre’de oynayan Boşnak Haris Seferoviç gibi Balkan Müslümanı futbolcular var. Bunlarda ağırlık Kosova kökenli Arnavutlarda. İsviçre’nin tecrübeli ve güçlü oyuncularından Cerdan Şakiri ve Granit Caka’nın yanısıra bir dönem takımda 6 Arnavut asıllı futbolcu bulunuyordu. Bunlar daha önce Sırbistan ile olan maçlarda kazandıklarında ya da gol attıklarında arnavutların sembolü olan çiftbaşlı kartal işaretini elleriyle yapınca Sırplar deliriyordu. Gerçi Sırplar da gol atınca bazen Kiril alfabesinde Ç harfine karşılık gelen işareti yapıyorlardı. Ç, Sırpların katliam timleri olan Çetnikler’in simgesi. Şakiri ve Caka’nın işaretlerine 2016 yılında kaleci Lichtsteiner de katılmış, FİFA ceza vermişti.
Kosovalı Müslüman Arnavutlar Sırplar tarafından 1993-1998 arasında bir baskı, zulüm ve apaçık soykırıma maruz kaldılar. Bu dönemde pek çok Kosovalı ülkeden kaçarak Batı Avrupa’ya sığındılar. Bu nedenle İsviçre’de çok sayıda Arnavut asıllı Kosovalı futbolcu İsviçre vatandaşı olarak milli takımda oynadılar. Yine bu nedenle pek çok Kosovalı kendi futbolcuları olarak gördüklerinden İsviçre maçlarını seyrediyorlar ve Sırplar küfür ve cinayet dolu sloganlarını, bağımsız olan Kosova’yı tanımayan bayraklarını Kosovalıların görerek morallerinin bozulacağını düşünüyorlar.
Buna rağmen ne Caka ne Şakiri ne de kimse 2022 Dünya kupasında Sırplara karşı bir işaret yapmadı. Maçta ilk golü atan Şakiri olmasına rağmen bir provokasyon yapmadı. Yine de Katar’a gelen Sırp taraftarlar İsviçre ile oynadıkları maç sırasında faşist sloganlar attılar ve etnik Arnavutlara yönelik ırkçı tezahüratları hedef aldılar. İsviçre’nin ikinci yarıda taşan bir maçta son 16’da yer almak için 3-2 kazandığı Doha’daki Stadyum 974’teki sahneler, Fifa’nın idareciliği ve toleransı hakkında soru işaretleri uyandırdı. Maça boynunda Arnavut bayrağıyla gelenlere izin verilmezken soykırım paramiliter örgütlerin simgeleriyle gelen Sırplara izin verildi.
Bir Arnavut futbolsever, Kosova ve Bosna savaşlarında işlenen zulümlerle yakından ilişkili yeşil bere takan bir destekçinin fotoğraflı kanıtını gösterdi ve adamın aynı kıyafeti giyen bir grubun parçası olduğunu söyledi. Stadyumda özgürce giyilen diğer giysiler arasında, 90’ların savaşları sırasında Sırp futbol taraftarları tarafından kullanılan milliyetçi bir slogan olan “Sırbistan’dan Tokyo’ya” yazan tişörtler olduğunu söylüyor. Sırbistan’dan Tokyo’ya derken Sırplar bütün Türkleri ve Müslümanları katledeceklerinin hayalini kuruyorlar. Şarkılar arasında “Arnavutları öldür, öldür, öldür” şeklinde bir çağrı-cevap rutini vardı. Sırp taraftarlar ayrıca, ülkelerinin Kosova’nın bağımsızlığını tanımayı reddetmesiyle ilgili olarak “Kosova Sırbistan’ın kalbidir” şarkısını da söyledi. Çıkışta Sırp gruplar az sayıdaki Aravutun üzerine yürüdüler.
1992-1995 Bosna-Hersek Müslüman soykırımındaki paramiliter katliam timlerinin başında Arkan lakaplı Jelko Raznatoviç’in bulunduğu Arkan’ın Kaplanları adlı katil ve tecavüzcüler çetesi vardı. Bu çete Sırbistan Belgrad merkezli Kızılyıldız futbol takımının ulltra taraftarlarından toplanmıştı. Arkan bir taraftar grubunun başındayken Mossad ve Sloven gizli servisi tarafından özel bir eğitim ardından ilk nüvesi bu Kızılyıldız taraftarları olan ekiple 1992 Nisan ayındaki soykırıma başlamasından 1995 Eylül ayında Boşnak 5. Kolordu tarafından kesin yenilgiye uğratılıncaya kadar 3.5 yıl yüzbinlere yakın insan ölümünde bizzat yer almıştı. Sırplarda spor ve soykırım iç içe.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.