Türkiye’nin Atmaca, SOM, Çakır gibi seyir füzelerinde kullanılacak yerli motorlarının çeşidi artarken motorlara uluslararası talep de ilgi çekiyor.
Türkiye’nin, cruise füzesi tipi kendiliğinden yönünü belirleyen seyir füzelerini hedeflerine taşıyacak yerli motorlarının çeşidi artarken, motorlara uluslararası pazarlarda ilgi de dikkat çekmekte. Türkiye’nin yerli turbojet motorları KTJ-3200 ve KTJ-1750 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda sergileniyor ve yabancı müşterilerin de ilgisini çekmekte. Türkiye’nin F-35’ler de dahşl pek çok savunma sanayii ve havacılık imalatında kritik yer alan Kale Grubu, turbojet motor geliştirme ve üretme alanında 10 yıl çalışarak söz konusu nini jet motorlarını geliştirdi.
Jet motoru geliştiren dünya motor firmaları sadece motorun çekirdeği olan kompresör grubu, yanma odası ve tribün grubuyla uğraşırlarken Kale Grubu birçok alt sistemin de tasarımını yaptık. Piroteknik ateşleyiciler, elektronik kontrol ünitesi, yakıt pompası, yakıt grubu, rulmanlar, alternatör vesaire gibi alt sistemlerini de Türkiye içinde, kendileri, yerli iş ortakları ve üniversitelerle beraber geliştirdiler. Motorun üzerinde hiçbir yabancı bileşen bulunmuyor.
SOM ve Atmaca füzelerinde kullanılacak 3200 newtonluk turbojet motoru KTJ-3200’ün tüm alt sistemler ve motorun toplamının seri üretime geçişi gecikti ancak bu yıl 4 adet teslimatla başlangıç yapıldı, seneye rakamlar yüksek sayılara çıkacak. Firma, motor geliştirme projelerinde KTJ-3200’ün yanısıra, ülkenin ihtiyacı olan 3 farklı motor daha geliştirdiklerini, birinin Çakır füzesinin motoru olarak görev yaptığını açıkladı. Çakırın motoru daha küçük ve Som ve Atmaca2’dakinin yarısı gücünde bir motor olacak. Atmaca füzesinin kara versiyonu olan Kara Atmaca için ise daha yüksek tepkimeye sahip, 3700 newtonluk üçüncü bir motor geliştirdikler.
Füze motorları kuşkusuz kısa süren ve tek kullanımlık motorlar. Uzun sürecek ve gerek insansız savaş uçakları gerekse jet uçaklarında kullanılacak daha gelişmiş ve uzun süreli motor tipi olan Arat projesi de devam etmekte, 2025 sonunda bitmesi planlanmakta.
Kale Gruba göre motorların haberleri çıktığında bunları duyarak firma kapısına bir deste ülke geldi. Bunların içinde gelişmiş Batılı ülkeler bulunuyor. Dolayısıyla yerli ihtiyaca cevap verdikten sonra ihracata da yönelme hedefleri bulunuyor. Motor konusu gerek uçaklarda, gerek tanklarda, gerek insansız hava araçlarında, gerekse otomobillerde Türkiye’nin hala dışa bağımlı olduğu bir alan. Motorların yerlileştirilmesi Necmettin Erbakan’ın yaşam boyu stratejik hedefiydi ve ilk Türk yapımı motorları geliştirip ser, üretmiş olsa da, üzerinde doktora yaptığı ve panetleri bulunan tank motorları ya da uçak motorlarının üretimini hiç bir zaman başlatamamıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.