Rusya hedeflediği ek 320 bin kşiilik personelin büyük bölümünü askere alarak ordusunu genişletti, Ukrayna için yeni bir plan dahilinde sevkiyatlar başlıyor. Yazarımız Cemil Ufuk Bakırçay inceliyor.
Cemil Ufuk Bakırçay
Rusya Federasyonu Ukrayna savaşında kullandığı 100.000 kişilik kuvvetin yetersiz kalması sonucunda personel sıkıntıları çekmeye başlaması üzerine genel seferberliğe giderek askerlik yaşındaki gençleri orduya almaya başlamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Eylül’de kısmi seferberlik ilan etmiş, Rus savunma bakanlığı da da kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin göreve çağrılacağını bildirmişti.Yüzbinlerce gencin yurt dışına çıkmasına da neden olan bu kararın ardından özellikle Türk ve diğer etnik azınlık bölgelerinden yüksek yoğunlukta askere almalara itirazlar gelmeye başlamıştı. Buna rağmen Rusya bu düzensizliklerin önüne geçeceği sözüyle asker alımlarına devam etti.
Bugün itibariyle Putin hükümetinin 200 binden fazla yeni askeri orduya yazdığı bunların arasında gönüllülerin de bulunduğu açıklandı. Rusya’nın Tannu Tuva Türklerinden gelme savunma bakanı Sergey Şoygu, seferberlik sürecinin devam ettiğini, 200 binden fazla kişi silahaltına alındığını, bunların 80 poligonunda ve 6 askeri eğitim merkezinde eğitim gördüğünü aktardı. Rusya’da zorunluk askerlik celp döneminin Kasım 2022’de başlayacağını belirten Şoygu, söz konusu dönemde 120 bin kişinin askere alınacağını kaydederek, bu dönemde askere alınanların Ukrayna’ya gönderilmeyeceğini belirtti.
Ukrayna’daki Rus birliklerin yaşadığı en temel sorunların başında karşılarında çok deneyimli, pek çok savaşta faaliyet göstermiş, özel harp kurallarını bilen İngiliz, Amerikalı, Fransız ve tüm Batı ülkelerinden onbinlerce komando ve onların eğitimi altındaki Ukrayna gönüllüleri varken, Rus birliklerinin yeterli savaş bbilgisi ve yeteneği olmamasıydı. Kısmen Çeçenlerle ve GRU Spetznaz uzmanlarınca kapatılmaya çalışılan ancak açıkça yetersiz olduğu görülen bu dengesizlik yeni askere alınanlarla da çözülemeyecek. Buna rağmen silah altına alınanların savaş alanı dışındaki uzak bölgelere gönderilmesi, diğer bölgelerdeki mevcut daha deneyimli Rus askerlerise Ukrayna’ya yollanması söz konusu.
200 bin kişilik bir ordunun Ukrayna’ya sevki ile savaş alanında dengelerin değişebileceğinden bahsedilmekte. Bu yaklaşık olarak Rus nüfusun binde biri kadar bir orana tekabül etmekte. Rusya’nın kayıplarının özellikle de komandolar ve subaylar, hatta generaller alanında olmasına rağmen, Ukrayna’nın tamamen ele geçirilmesinden ziyade Rusya yanlısı nüfusun bulunduğu toprakların ele geçirilmesi gibi daha daraltılmış olan Rusya hedeflerinin dahaya 200 bin askerin yığılmasıyla kolaylaşacağı askeri uzmanlarca dile getiriliyor.
Rusya personelini bir yandan artırırken bir yandan daha geri olduğu SİHA ve İHA alanında, bu alanda ileri ülkelerden İran’dan destek almaya başlıyor. Öte yandan Çin ile hammadde ve parça konusunda bazı anlaşmalar başlatarak ekipmanında yenilemeler yapmaya çalışıyor.
Rusya’nın bu savaşı yarım bırakması ve geri çekilmesi nasıl Afganistan’dan geri çekilen Sovyetler Birliği yıkıldıysa, nasıl Yeltsin dönemi Rus Federasyonu kaybettiği Birinci Çeçen Savaşı sonunda dağılma sinyalleri verdiyse, pek çok halk ve bölgeden oluşan dağınık yapıdaki Rusya’yı da yok olmanın ya da bölünmelerin eşiğine getirebilir. Pek çok stratejist Rusya’nın bir bütün olarak bu yüzyılı çıkaramayacağını düşünmekte ancak Batı bu çözülmenin hızlanmasını ve ülkenin Batı güdümüne girmesini istiyor. Aksi taktirde çözülen Rusya’nın Çin etkisine ya da binlerce yıllık tarihte olduğu gibi yeniden Türklerin denetimine girmesi de olasılık dahilinde. Batı ise kendisi için yaşamsal olan bu doğal kaynakların Asya’lıların eline geçmesini istemiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.