Seçimler üzerinden 6 ay geçmeden meclisteki sandalye sayısında değişimler oldu.
Uyananinsan.com 8/11/2023
Yöneticilerin parti ilkelerine aykırı yaklaşımlarını gerekçe göstererek İYİ Parti’den istifa eden Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu’nun AK Parti’ye katılması ve bundan önce Gelecek Partisi’nin grup kurmanın avantajlarından yararlanmak için milletvekillerini Saadet içinde göstermesiyle Türkiye Büyük Mllet Meclisi’ndeki sandalye dağılımı değişti. TBMM’deki yeni sandalye sayıları şöyle;
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sandalye sayısı bir arttı. AK Parti kendi bünyesinden Demokratik Sol Parti ve HüdaPar adaylarını da göstermiş ancak bunlar seçimlerden ve mazbatalarını aldıktan sonra partiden ayrılıup kendi partilerine geçmişlerdi.
Parti yönetimi değişen Cumhuriyet Halk Partisi sandalye sayısı, seçim sonrası kendisinden ayrılan 38 milletvekili azaldı. CHP listesinden girip DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat partilere ayrılanların yanısıra CHP kimliğine yakın olmamakla birlikte kitle partisi görünümü vermek için vitrine konanlar da bulunuyor.
Çeşitli isimler kullnarak terörist PKK’nın siyasi kanadı işlevini sürdüren milletvekilleri, PKK yasadışı olduğundan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Yeşil Sol Parti gibi adlar ya da yeniden seçeceği kimlikle devam edecek. Bu milletvekillerinin bazıları hakkında terörle ilişkileri nedeniyle şimdiden soruşturmalar başlatıldı.
Milliyetçi Hareket Partisi, bu seçimlerde Milliyetçi kesimin ana partisi olduğunu ortaya koyarak, kendisini %3 civarlarında gösteren bazı anketlere rağmen İYİ Parti’nin önüne geçerek rahat bşr performans gösterdi. İyi Parti’nin dağılma süreci devam ederse MHP’ye yeni katılımların da olabileceğinden bahsedilmekte.
Seçimlerin kuşkusuz en büyük mağlubu olan Meral Akşener’in kurduğu, çeşitli FETÖ ve Batı ülkelerinden destek alma suçlamaları altında ülkücü kesimin İslami değerleri daha az kesiminin oyuna talip olan İYİ, seçimler öncesinde Altılı Masayı devirmesi, iki gün sonra yeniden zorla masaya geri getirilmesi sürecinden sonra inandırıcılığını yitirdi.
Seçimlerde hayret verici biçimde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen ve büyük ölçüde siyasi intihar eden, bu yüzden Milli Görüş seçmenini giderek Refah Parrtisine teslim eden Saadet Partisi ve Anadolu’nun bir selamunaleykum demesine ayağa kalkacağını iddia eden Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi grup kurmanın maddi avantajları için meclis ittfakı kurdular. Her iki parti de seçimlere girecek durumları olmadığından CHP oylarıyla seçildiler.
Demokrasi ve Atılım Partisi, AK Parti’ye alternatif olduğunun büyük ölçüde girişimci Anadolu sermayesinin desteğini alacağını iddia etmişse de seçimlerde CHP’nin kontenjanından soktuğu 15 milletvekiline rağmen CHP oylarında herhangi bir yükseliş sağlayamadı.
Yeniden Refah Partisi 2023 seçimlerinin galiplerinden, her seçimde daha da büyüme potansiyeli olan uzun vadeli bir parti olduğunu sergiledi. Yalnızca 5 sandalye kazansa da, AK Parti kontenjanında girdiğinde bundan daha fazlasını elde edeceğini bilse de prensipler doğrulutusunda kendi politikalarını izledi. 2024 seçimlerinde oyları artabilir.
Türkiye İşçi Partisi, Yeşil Sol ismiyle bu seçimlerde bıy gösteren PKK’nın kontenjanından girmeyi reddederek, özellikle metropollerde ve gençler arasında, artan deist ve ateist kesimden önemli bir oy potansiyeline sahip olduğu inancıyla seçimlere kendi logosuyla katıldı ancak beklediği oy oranını alamadı.
AK Parti ve PKK’nın dışında Kürtlerden oy toplayabilen yegane parti olan Hür Dava Partisi, Kürtçe Hüda (Allah) ve Partiya (Hizb) kelimelerinden anlaşılabileceği eski Hizbullah hareketinden gelme, İran İslam Devrimi ve Türkiye’de İslami bir yönetimin kurulması yanlısı. Uzun dönemdir AK Parti’yi dışarıdan destekşeyen hareket bu seçimlerde AK Parti kontenjanından milletvekilleri elde etti. Amcaı Refah, Saadet gibi partilerle mecliste sapıklık, Siyonizm hibi konularda ortak eylem yapmak.
Eski Demokrat Parti’nin adına ve son dönemde sıkı sıkıya ABD siyaseti yanlısı Nurcu-Okuyucular cemaatinin ve Yeni Asya gazetesinin desteğine sahip Demokrat Parti, seçmen gücü çok zayıf olduğundan Altılı Masa ve CHP bünyesinden 3 milletvekilini meclise sokmayı başardı.
PKK’nın belkemiğini oluşturduğu özgürlük ve emek platformu, daha doğrusu Yeşil Sol Parti bünyesinden seçimlere katılan bu küçük aşırı sol siyasi grup iki milletvekilliği kazandıktan sonra kendi parti amblemi altında birleşti.
1999 seçimlerinde Türkiye’nin en büyük ve iktidar partisi haline gelen DSP, Ecevit’in hastalanması ve deçim ilanı ardından girilen 2022 seçimlerinde %22’den %1’e geriledikten sonra bir daha kendine gelemedi. Bununla birlikte parti, aynı kökenden gelen CHP’nin giderek mezhepçi, aşırısı sol ve ABD yanlısı siyasete teslim olması ardından 2023 seçimlerinde AK Parti başkanı Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına destek verdi ve AK Parti kontenjanından sandalye kazandı.
PKK’nın siyasi partilerinden biri olan DBP, diğer PKK güdümlü partilerden biri kapatılırsa diye kurulan bir tabela partisi. Ambleminin bile Abdullah Öcalan tarafından hapisanede can sıkıntısı esnasında tasarlandığı belirtilmekte.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.