Türkiye ile Malezya arasında savunma sanayii ağırlıklı olmak üzere çok sayıda anlaşma imzlaandı ve başta Gazze uluslararası konular ele alındı.
11 Ocak 2025 Uyananinsan.com
Güneydoğu Asya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından Kuala Lumpur görüşmelerinde iki ülke arasında 11 anlaşma imzalandı. Türkiye ve hızla gelişen ve mikroişlemci üreten Müslüman çoğunluklu Asya ülkesi arasında yağılan bu anlaşmalar enerji, afetler, teknoloj ve özellikle de savunma alanında odaklanıyor. Görüşmelerde her iki lider yaklaşık 5 milyar dolar civarında olan iki ülke arasındaki dış ticaretin iki katına çıkarılması için çalışmalar yapacakları teyidinde bulundular.
Enerji dönüşümü alanında işbirliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Malezya Başbakan Yardımcısı Enerji ve Su Dönüşümü Bakanı Fadillah Yusuf tarafından, afet ve acil durum yönetimi alanında mutabakat zaptı ile Türkiye Cumhuriyeti ve Malezya diplomasi akademileri arasında işbirliğine ilişkin nota teatisine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Malezya Dışişleri Bakanı Muhammed Hasan tarafından, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile Sultan Mizan Antarctic Research Foundation arasında deniz ve kutup alanında işbirliği mutabakat zaptı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Malezya Dışişleri Bakanı Muhammed Hasan tarafından, tüketicinin korunması, piyasa gözetimi ve denetimi alanlarında işbirliğine ilişkin mutabakat da Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Malezya İç Ticaret ve Geçim Bakanı Armizan Bin Mohd Ali tarafından imzalandı.
Savunma ürünleri tedariki ortak komitesi uygulama kuralları Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin tarafından, savunma iletişim sistemleri alanında stratejik işbirliği teatisi Görgün ile Malezya Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Müdürü Raja Nushirwan Zainal Abidin tarafından, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Selangor Havacılık ve Teknoloji İnovasyon Sdn Bhd arasında akıllı şehir, trafik ve güvenlik sistemi çözümleri alanında işbirliği yine Görgün ile Selangor Eyalet Hükümeti Başbakanı Amirudin Bin Shari tarafından, Desan Tersanesi ile Malezya İçişleri Bakanlığı arasında çok amaçlı görev gemisi tedariği için ön kabul mektubu da Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu ile Malezya İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Awang Alik Bin Jeman tarafından imzalandı.
Türkiye daha önce 1997 yılında Erbakan’ın imzasıyla kurulan D-8 örgütünde Malezya’nın kritik rol oynamasını öngörüyordu. Malezya’nın en önemli liderlerinden Dr. Mahatir Muhammed’in ikinci döneminde de iki ülke arasında özellikle İslam Birliği konusunda adımlar ataılması yönünden önemli girişimlerde bulunulmuştu.
Güneydoğu Asya’da Endonezya, Malezya, Brunei Darüsselam, Tayland, Kamboçya, Singapur, Myanmar ve Vietnam’da 300 milyondan fazla Müslüman yaşamakta. Çoğu Şafi mezhebinden olan bu Müslümanlarla Türkiye’nin ilişkileri Aceh Sultanlığı’nın resmen Osmanlı devletine katılması, Portekiz ve İspanya’ya karşı ortak mücadele yapılan 16. yüzyıla kadar gidiyor.