Japon meclisinde ikinci tur seçim ardından ülkenin 103. başbakanı olan İşiba’nın, azınlık hükümeti kurması öngörülüyor.
11/11/2024 Uyananinsan.com
Japonya’da 75 senedir iktidarda olan Liberal Demokrat Parti’nin ilk kez çoğunluk elde edemediği genel seçimlerin ardından hala en büyük parti olan LDP lideri İşiba Şigeru, mecliste yapılan oylamada yeniden başbakan atandı.
Şigeru, selefininin adının yolsuzluğa karışması ardından partinin başkanlığını kazanmış ve Ekim ayı başında başbakanlığa seçilmişti. Bir hafta sonra hatalı bir karar vererek konumunu güçlendirmek amacıyla düzenlediği 27 Ekim’deki erken genel seçimlerde salt çoğunluğu elde edemedi. LDP bazı küçük partilerle anlaşarak azınlık hükümeti kurmak üzere ulusal mecliste başbakanlığı hedefledi.
Seçim öncesinde Japon anayasasına göre LDP lideri ve Başbakan olan İşiba’nın önceki kabinesi sabah saatlerinde istifa etmişti. Ulusal mecliste yapılan başbakanlık seçiminin ilk turunda hiçbir aday çoğunluk için gereken 233 oya erişemeyince ikinci turda LDP lideri İşiba ile ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Parti lideri Noda Yoşihiko yarıştı.
Seçim sonucunda İşiba, 221 oy alarak resmen Japonya’nın 103. Başbakanı seçildi. Noda ise 160 oy aldı. Liberal Demokrat Parti başkanı İşiba’nın başbakanlığı ve kabinesi, sembolik devlet başkanı olan Japon İmparatoru Naruhito tarafından kabul edilmesinin ardından göreve başlayacak.
LDP içi bağış fonu skandalının etkisiyle gidilen seçimde iktidar koalisyonu büyük güç kaybetti. 27 Ekim’de erken genel seçimde sandalye sayısı LDP’de 247’den 191’e, ortağı Komeito’da 32’den 24’e düşmüştü. Toplamda 215 koltuğa sahip LDP-Komeito koalisyonunun, çoğunluk için 18 koltuğa ihtiyacı var.
Anayasal Demokrat Parti 98’den 148’e, Halk İçin Demokratik Parti 7’den 28’e, diğer muhalif partiler ve bağımsızlar meclisteki diğer sandalyeleri bölüşmüştü. 465 sandalyeli mecliste 233 sandalyeyle erişilebilen meclis çoğunluğuna hiçbir parti sahip değil.
Japonya 140 milyon nüfusuyla, ABD ve Çin ardından dünyadaki üçüncü en varlıklı ülke. Son dönemde hızla askeri yatırımlara yönelen Japonya donanmasını Çin ile kolayca baş edebilir konumda ve geniş bir hava filosuna sahip. Japonya bir yandan da ileri bilim ve teknoloji gelişmelerine sahip üçüncü en çok patente sahip ülke. Bir yandan uzaya araç fırlatma gücüne sahip öte yandan da istediği zaman nükleer silahlara sahip olabilecek bilgi birikiminde.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.