Aşırı sağcı İtalyan hükümeti cami dışında namaz kılmayı yasaklayan yasa çıkarıyor. Sokakta namaz kılmak, işyerinde mescit açmak yasaklanacak.
Aşırı sağcı İtalyan hükümeti, Müslümanların İtalya topraklarında cami dışında namaz kılmasını yasaklayan yasayı çıkarıyor. Yeni yasaya göre parkta, bahçede, araçta, cuma namazında sokağa taşarak namaz kılanlar tutuklanacak, fabrika, işyeri ve AVM’lerde mescitler kapatılacak, Müslümanlar ya işi bırakacak ya namazı.
İtalya’da iktidardaki İtalya’nın Kardeşleri (Fratelli d’Italia) partisi, garajların, endüstriyel depoların veya diğer tesislerin mescit olarak kullanılmasını ve cami dışında namaz kılınmasını yasaklamayı amaçlayan bir yasa tasarısı getirdi. Yerel İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Giorgia Meloni liderliğindeki milliyetçi hükümet, ülkenin şehir planlama mevzuatında değişiklik getiriyor. Kanun taslağı, sanayi yapılarının mescit veya mescide dönüştürülmesini yasaklamayı amaçlıyor. Ayrıca bu, İtalya’daki camilere tahsis edilen yerini de kontrol altında tutacak.
Tasarı ilk olarak grup lideri Tommaso Foti tarafından imzalandı. Şu anda Çevre Komisyonu’nda sert bir muhalefetle karşı karşıya olduğu tartışılıyor. Muhalefet yasa tasarısına, esasını ve anayasal meşruiyetini sorgulayarak itiraz etti. Şehircilik yönetmeliğinin din özgürlüklerini kısıtlayacağını iddia ettiler.
Tasarının Etkisi
Tasarı kabul edilirse, halihazırda İtalyan hükümeti tarafından onaylanmayan bina veya tesislerde bulunan sayısız ibadethanenin kapatılmasıyla sonuçlanacak. Aşırı sağcılarca, tasarının ‘İtalya’nın İslamlaşmasını’ durduracağı iddia ediliyor.
Raporlara göre, yasa tasarısı kabul edilirse, İtalyan devletiyle anlaşma imzalamamış tüm kültürel ve dini kuruluşların, onaylanmamış hiçbir mülkü İbadet Yeri olarak kullanmalarına izin verilmeyecek. İtalya’da en yaygın dinlerden biri olmasına rağmen İslam’ın İtalyan devleti garantisi altında olmayan tek din olduğu belirtilmekte. Görünüşe göre, İtalyan hükümeti hala İslam’ı resmen din olarak tanımıyor.
Muhalefet ‘anayasaya aykırı’ olarak nitelendirdi
Roma’daki Magliana Camii İmamı Sami Salem, bir medya etkileşiminde, “Müslümanlara karşı açıkça ayrımcılık yapan ve İtalya’da yaşayan tüm vatandaşları koruyan İtalyan Anayasasına saygı göstermeyen bir yasa tasarısı” dedi.
Kuzeydeki Floransa vilayetinden bir başka imam olan İzzeddin Elzir de tasarının yasallığıyla ilgili endişelerini dile getirdi.
Marco Simiani, Green’den Angelo Bonelli, Daniela Ruffino ve Franco Manes dahil olmak üzere muhalefet liderleri, değerine ve anayasal meşruiyetine meydan okuyan yasa tasarısına şiddetle karşı çıktılar. Muhalefet politikacıları, bunu hem İslamofobik hem de ‘anayasaya aykırı’ olarak nitelendirdiler.
Yeşil Parti lideri Angelo Bonelli, Meclis Başkanı Lorenzo Fontana’ya bir mektup gönderdi. Yeşil Parti’nin 200 sandalyelik mecliste dört sandalyesi var. Angelo Bonelli, tasarının ayrımcı olduğunu ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu yazdı.
Mevzuatın arka planı
Geçen yıl, İtalya’nın Kardeşleri (Fd’I partisi), özellikle Avrupa dışından gelenler olmak üzere kitlesel göçe karşı çıkma vaadiyle seçilmişti. Partinin İtalyan Temsilciler Meclisi lideri Tommaso Foti, bir seçim vaadi olarak bu tasarıya öncülük etti.
Ayrıca Başbakan Giorgia Meloni de göçü azaltmak için çaba sarf etti. Geçen hafta, İtalya’ya yasadışı göçü durdurmanın yollarını tartışmak için Tunus liderliğiyle bir araya geldi. Ancak cami dışında namaz kılmayı yasaklayan bu yasa tasarısı, türünün ilk örneği değil. Daha önce, cami karşıtı yasalar olarak da adlandırılan benzer yasalar, kuzeydeki Lombardiya ve başka yerlerdeki sağcı kontrollü bölgesel meclisler tarafından önerildi.
Basında çıkan haberlere göre, bu yasalar Fas, Balkanlar ve Pakistan’dan gelen son göç göz önünde bulundurularak getirildi. Raporlar göçün İtalya’daki Müslüman sayısını büyük ölçüde artırdığını iddia ediyor. Ülkede 4 milyon müslüman yaşadığı idfia ediliyor.
İtalyan anayasasının din özgürlüğünü güvence altına almasına karşın, Roma Katolikliğinin özel bir statüye sahip olması ve Katolik Kilisesi’ni “bağımsız ve egemen” olarak tanıması dikkat çekici. Ülkedeki dinler, hükümetin temsilcileriyle imzaladığı anlaşmalara dayanarak kanunla düzenleniyor. Şimdiye kadar İtalyan hükümeti birkaç farklı kilise ve Hindular, Budistler, Yahudiler ve diğerlerinin temsilcileriyle bu tür on üç anlaşma imzaladı. Ancak Müslümanlar bunun dışında tutuldu, bir anlaşma imzalanmadı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Güneş balçıkla sıvanmaz. Mecbur kalacaklar ve Dünya İslam’a gebe. Korkunun ecele faydası yoktur. Zamanı gelince olanlar olacaktır.
Mülümanlar birlikteyiz bu kabul edilemez
İtalya Devleti İnsan Hakları Konusunda İmzaladığı İki Ayrı Milletlerarası Sözleşme Nedeniyle Milletlerarası Hukukla Düzenlenen Din Hürriyeti Hükümlerine Aykırı İç Hukukla Dini Konularda Yasa Çıkaramaz
AŞIRI SAĞCI İTALYAN HÜKÜMETİ, MÜSLÜMANLARIN İTALYA TOPRAKLARINDA CAMİ DIŞINDA NAMAZ KILMASINI YASAKLAYAN YASAYI ÇIKARIYOR.
Türkiye, Amerika Ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Din Hürriyetini İç Hukuk Yerine İki Ayrı Milletlerarası Sözleşmeyle İle Düzenlenmiştir. Bunlardan Biri Avrupa İnsan Haklarım Ve Ana Hürriyetleri Koruma Sözleşmenin 9.Maddesi Ve Diğeri de Birleşmiş Milletler Medeni Haklar Sözleşmesinin Din Özgürlüğünü Düzenleyen 18.Maddesidir. Sözleşmenin 9.MADDESİNDE DİN HÜRRİYETİ AMEL (DİNİN EMİRLERİNİ YAPMAK YASAKLARINDAN KAÇINMAK) CÜMLESİYLE DÜZENLENMİŞTİR. DİĞER SÖZLEŞMENİN 18.MADDESİNDE DİN HÜRRİYETİ “DİNİNİ AÇIĞA VURMAK” OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR. Ayrıca Birleşmiş Milletler Medeni Haklar Sözleşmesinin 5. Maddesi “geleneklerinde var olan temel insan haklarına sınırlama getirilemez veya bu haklara karşı yükümlülük azaltılamaz” hükmü gereği İslam Dinin Emir Ve Yasakları 1444 Yıldır Değişmediği, Dinini Açığa Vuran Müslümanların İslam Dininin Emir Ve Yasaklarına Aykırı Davranamayacağı, Bu Konuda Bir İddia da olmadığına Göre İTALYA DEVLETİ İNSAN HAKLARI KONUSUNDA MİLLETLERARASI HUKUKA AYKIRI İÇ HUKUKLA DİNİ KONULARDA YASA ÇIKARAMAZ