Arap Baharı’nın başarıya ulaşıp demokrasiye geçilen yegane ülke Tunus da hileli anayasa referandumuyla dış güçlerin kuklası bir diktatörlüğe döndü. Ülke anayasası değişir ve bütün güçler Said’e verilirken devlet dini İslam’dır maddesi de kaldırıldı.
Tunus’ta halkın dörtte üçünün boykot ettiği göstermelik anayasa referandumunun sonuçları açıklandı. Sözde “Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu”, resmi olmayan sonuçlara göre katılım oranının yüzde 27,54 olarak gerçekleştiği yeni anayasa referandumunda yüzde 94,6 “evet”, yüzde 5,4 “hayır” oyu kullanıldığını duyurdu. En büyük parti Nahda da olmak üzere pek çok kesim hileli olarak nitelendirilen referandumu boykot etmişti.
Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, referandumda 9 milyon 278 bin 541 kayıtlı seçmenden 2 milyon 830 bin 94’ünün oy kullandığını ve katılım oranının yüzde 27,54 olarak gerçekleştiğini belirtti. Buasker, oyları geçerli sayılan seçmenlerin yüzde 94,6’sının yeni anayasaya “evet”, yüzde 5,4’ünün ise “hayır” dediğini açıkladı.
“Said kendi seçimini ihlal ediyor”
Ülkede önde gelen siyasi partiler ve referandumda gözlem görevini yerine getiren STK’ler, Cumhurbaşkanı Kays Said’in oy kullanma işleminin başlamasının ardından devlet televizyonuna verdiği demecin seçim yasakları arasında yer aldığını belirterek, Cumhurbaşkanı’nı seçim yasaklarını ihlal etmekle suçlamıştı.
Tunus Adil ve Demokratik Seçimler Derneği (ATID), referandum sırasında birçok ihlal kaydettiklerini duyurmuştu. ATID Başkanı Muaz el-Hamruni, referandumda oy verme işlemleri devam ederken düzenlediği basın toplantısında, “Gözlemcilerin engellenmesi, seçmen listelerinde yaş ayrımının olmaması ve bazı seçim merkezlerinde oy kullanma gizliliğine dikkat edilmemesi gibi birçok seçim ihlali kaydettik” açıklamasında bulunmuştu.
Hamruni, Cumhurbaşkanı Said’in referandumun başlamasının ardından oy kullanma işleminin ilk saatlerinde yaptığı açıklamayı da seçim ihlali olarak değerlendirdiklerini belirtmişti. Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, referandum ihlallerine ilişkin yaptığı açıklamada, tarafların ihlal iddialarının Kurul tarafından değerlendirileceğini duyurdu.
İslamiyet kaldırıldı
Yarı parlamenter sistemi içeren 2014’teki demokratik anayasanın yerini alacak 142 maddelik yeni metin, cumhurbaşkanına geniş yetkiler veriyor. Anayasa taslağı hazırlama sürecinde tartışmalara neden olan “Tunus’un resmi dini İslam’dır.” maddesi, yeni anayasada kaldırıldı.
Cumhurbaşkanını kontrol edecek herhangi bir mekanizmaya yer verilmeyen yeni anayasada Cumhurbaşkanı, istediği gibi hükümet başkanını ve üyelerini atayabilecek. Yeni anayasa taslağına göre Tunus Halk Meclisinin yanı sıra “Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi” adıyla ikinci bir meclis daha kurulacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.