Endonezya’daki G20 toplantısında Rusya devşet başkanı olarak katılmazken Türkiye de yoğun diplomatik ilişkiler içinde.
Uyanan İnsan
G20 ülkelerinin 17. toplantısı, Endonezya’nın başkanlığı döneminde bu adalar devletinin turizmiyle ünlü batı beldesi Bali adasında gerçekleştirilmekte. Bütün ülkelerin liderleri ya da devlet başkanları katılırken Rusya devşet başkanı Vladimir Putin katılmadı, yerine dışişleri bakanı Sergey Lavrov’u yolladı. Bir tür mini-Birleşmiş Milletler olarak anılan dünyadaki en büyük 20 ekonominin bir araya geldiği toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye’yi temsil için Bali adasına Pazar akşamı İstiklal Caddesi’ndeki terör eylemiyle ilgili halka açıklamalar yaptıktan sonra uçmuştu.
G20 2000’li yıllarda gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinde paylarını artmasıyla kuruldu. Daha önce G7 olarak anılan Batı dünyasının en zengin 7 ekonomisi ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada düzenli olarak bir araya geliyordu. Soğuk Savaş ardından Rusya da bu gruba katıldı ve G8 adı altında grup G7 + Rusya formülüyle genişletildi. Ancak BRICS adı verilen beş ülkenin hızlı gelişimi ve Türkiye’nin 2003 sonrası çok hızlı büyümesi sonucunda G20 adı altında daha geniş bir grup daha kuruldu. G7 üyesi ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, G8 üyesi Rusya yanısıra Çin, Hindistan, Endonezya, Brezilya, Türkiye, Meksika, Güney Kore, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Avustralya, Arjantin de grubun 19 üyesini oluşturmakta. 20. üye ise Avrupa Birliği, AB komisyonu tarafından temsil ediliyor.
G20 bu yapısıyla dünya ekonomisinin %80, dünya ticaretinin %70, dünya nüfusunun %60’ını temsil ediyor. Dolayısıyla alınan kararlar dünyanın bir mini konseyi gibi etkili olabiliyor. Bu toplantıda da güvenlik, enerji, gıda, lojistik, ekonomi konularında çetin konular yer almakta. Türkiye Satınallma gücüne göre GSMH (GDP PPP) hesabında İMF’ye göre dünyanın 11. büyük ekonomisi olarak ve bölgesel diplomatik etkisi sonucunda G20’de önemli rol oynamakta.
Şu anda en temel konular arasında yer alan Rusya’nın Ukrayna işgali konusunda G7 ülkeleri Rusya’yı dışlama kararı çıkarmaya çalışıyor. Bunun için toplantı sonunda Rusya’nın aleyhinde kuvvetli bir metin oluşturmak için ülkeler arasında diplomatik trafik yoğun. Şu haliyle metinde geçen sözler “üyelerin çoğunluğunun Ukrayna savaşını kınadığı” yönünde. Ancak isim vererek Rusya’nın kınanması G7 ülkelerinin bir zaferi olarak çıkabilir. Buna rağmen bazı ülkeler Rusya alayhinde kararlara destek vermeyecek. Bunlar arasında Çin, Hindistan, Türkiye ve muhtemelen Suudi Arabistan yer alıyor. Öt eyandan G7’yi kuvvetle destekleyenler arasında Güney Kore ve Avustralya var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sabah ABD cumhurbaşkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Bu kritik görüşmede ABD’nin terör desteği, Türkiye’ye silah ambargosu, ticaret engellemeleri ele alındı. Biden F-16 konusunda destek verdiklerini belirtirken, tahıl anlaşması konusunda teşekkür ettiği basınla paylaşılan bilgiler arasında. Bunun ardından Erdoğan Fransa cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi.
Erdoğan ve Biden
Erdoğan ve Türkiye ekibinin diğer üyelerle görüşmeler yapması ve yakınlaşmanın arttığı Suudi Arabistan ile ilişkilerde bulunması bekleniyor. Ancak toplantı yarı resmi bir tarzda sürdüğünden çoğu görüşmeler ayaküstü sohbetler halinde gelişmekte.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.