Avrupa’nın yazı kullanan ilk uygarlığı ve Yunanlıların işgali öncesi Yunanistan’ın eski halkı olan Minoalılardan kalma paha biçilmez silah bulundu.
30 Ağustos 2024 Uyananinsan.com
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait 3 bin 600 yıllık gümüş perçinli tunç hançer bulunduğunu bildirdi. Su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu.
Batık, sadece Türkiye’nin değil, dünya su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday. Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkaran Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı uzun çalışmalar sonucu esere ulaştı.
Hançer zaman konusunda testler ve sanat tarihi incelemeleri sonucunda Minoa uygarlığına ait bulundu. Minoa uygarlığı, daha geri bir kültür olan ve bugünkü Yunanlıların dilinin atası olduğu ileri sürülen Miken halkları Yunanistan ve Girit’i işgal etmeden önce bölgedeki halkın ileri teknolojiye sahip uygarlığıydı. Minoalıların bugün nasıl bir teknolojiyle yapıldığı hala anlaşılamayan mikroskoğpik sanat eserler verdiği bilinmekte.
Etruskler, Sümerler ve Orta Asya halkları gibi eklemli bir dil konuşan Minoalılar milattan önce 2. binyılın ortalarına kadar Girit merkezli olarak ama Ege’nin pek çok yerinde varlığa sahip şekilde devam ettiler ancak bir yandan büyük doğal felaketler öte yandan Mikenlerin istilası sonucu yok oldular. Sahip oldukları Linner-A adı verilen alfaba ve diller bugün hala çözülemedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.