Dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti ülkeleri geride bırakıyor.
Dünyanın en zengin 10 kişisini sıralarken, çoğunun teknoloji alanında sıfırdan başlayan girişimciler olduğu ortaya çıkıyor. Listede geleneksel olarak bankacılığa hükmeden büyük aileler yer almıyor, çünkü o ailelerin kontrol ettikleri servet tam olarak hesaplanamamakta.
1 Elon Musk – Güney Afrikalı – 190 milyar dolar
Elon Musk’ın servetinin 190 milyar dolar olduğu tahmin edilirken, elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın şu anki piyasa değeri 800 milyar dolara yakın. Elon Musk’ın sahibi olduğu roket şirketi SpaceX’in yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Musk’ın enerji mühendisliği, zihin okuma, şehir trafiği için tünel açma, yapay zeka alanlarında da firmaları var. Twitter’ı satın aldıktan sonra mesajları ve Trump’a desteğiyle özellikle Amerikan derin devletini sinirlendirmeye başladı.
2 Bernard Arnault ve Ailesi – Fransız – 144 milyar dolar
Jet sosyetenin kullandığı lüks eşyalarla ünlenen LVMH’nin Fransa’daki başkanı ve CEO’su Bernard Arnault, dünyanın en zengin ikinci kişisidir. Aralarında Louis Vuitton ve Sephora’nın da bulunduğu 70’den fazla farklı firmadan oluşan geniş iş imparatorluğu sayesinde 144 milyar dolarlık net servete sahip. Geçen yılın Aralık ayında, Avrupa’nın en zengin adamı olan Fransız milyarder Bernard Arnault, 100 milyar dolarlık bir servet biriktirdi. Fransız derin devletinin önde gelenlerinden olarak bilinen iş adamı sanat ve kültür yatırımlarıyla da ünlü.
3 Gautam Adani ve ailesi – Hintli – 133 milyar dolar
Adani Group’un kurucusu Gautam Adani, multimilyon dolarlık kurumsal servetinin bir kısmını enerji endüstrisi, lojistik sektörü, tarım sektörü, havacılık endüstrisi ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli sektörlere yatırdı. Adani Group, aynı zamanda küresel bir güç olma yolunda ilerleyen Hindistan’daki liman operasyonlarını ve projelerini kontrol eden küresel bir firma. Şirketin başarısının sonucu olarak Adani, Asya’nın en zengin adamı oldu.
4 Jeff Bezos – Amerikalı – 114 milyar dolar
Dünyanın ilk ve en büyük e-ticaret sitesi Amazon’un kurucusu ve şu anki CEO’su Jeff Bezos, yaklaşık 114 milyar dolarlık toplam servetiyle gezegendeki en zengin dördüncü kişi konumunda. Eşi MacKenzie ile 2019’da boşanma davası açtı ve Amazon hisselerinin bir kısmını ona devretti. Yine de şirketi hızla dünyada en büyük ticaret noktası. Öte yandan tıpkı Musk gibi uzay yarışına da girdi.
5 Bill Gates – Amerikalı – 107 milyar dolar
Pandemi döneminde virüsün ve aşıların arkasındaki adam olarak bilinen Bill Gates’in net servetinin 107 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Microsoft, 1975 yılında yazılım endüstrisi devleri Bill Gates ve Paul Allen tarafından kuruldu. Zamanla, Bill Gates şirketteki hisselerinin büyük bir kısmını elden çıkardı, şirketin öz sermayesinin yalnızca yüzde birini elinde tutarken, servetinin geri kalanını diğer hisse senetlerine ve diğer varlıklara yeniden yatırdı.
6 Warren Buffet – Amerikalı – 100 milyar dolar
Warren Buffet’in en zengin borsa yatırımcılardan biri olduğu geniş çapta kabul görüyor. Sigorta şirketi Geico, pil üreticisi Duracell ve Dairy Queen gıda zinciri gibi bazıları iyi bilinen altmıştan fazla farklı firmaya sahip bir kuruluş olan Berkshire Hathaway’in başındaki yaşlı yatırımcının en az 96.6 milyar dolarlık net serveti var. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir politikacının oğlu olarak dünyaya gelen “Omaha kahini” borsadaki ilk yatırımını 11 yaşında yaptı.
7 Larry Ellison – Amerikalı – 90.9 milyar dolar
Daha az bilinen zenginlerden Larry Ellison, bütün düyadaki verilerin üzerinde döndüğü veri tavanı kavramının hakimi. 1977’de kurulan Oracle yazılım şirketinin doğrudan bir sonucu olarak, şu anda 90,9 milyar dolarlık net bir servete sahip. Ayrıca Ellison, daha önce şirkete 3 milyon hisse satın alarak yatırım yaptıktan sonra Aralık 2018’de Tesla yönetim kurulu üyesi oldu. Hawaii Adaları’nda bulunan Lanai adasının neredeyse tamamına sahip, Amerika Kupası yat yarışında şampiyon oldu ve boş zamanlarında savaş uçaklarıyla seyahat ediyor.
8 Mukesh Ambani – Hintli – 89.0 milyar dolar
Reliance Businesses’in kurucusu ve başkanı petrokimya, petrol ve gaz, perakende ve telekomünikasyon dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde holdinglere sahiptir. Reliance’ın 4G telefon hizmetlerinin 2016 yılında Hindistan telekom pazarına girmesi, diğer ağların iş modellerini bozan ve rakiplerin altında ezildiği bir fiyat savaşının çıkmasına neden oldu.
9 Larry Page – Amerikalı – 81,4 milyar dolar
Cep telefonlarından veri aramaya kadar bilişimin her alanına yayılmış Google’ın kurucu ortağı ve dünyanın en zengin dokuzuncu adamı Larry Page’in 81,4 milyar dolarlık net serveti olduğuna inanılıyor. Ayrıca, tanınmış bir uzay araştırma kuruluşu olan Planetary Resources’a ve “Flying Car”, Kitty Hawk ve Opener gibi yeni kurulan şirketlere yatırım yaptı.
10 Steve Ballmer – Amerikalı – 79,7 milyar dolar
Los Angeles Clippers basketbol takımının sahibi Steve Ballmer’ın net servetinin 79.7 milyar dolar olduğu söyleniyor. Bu başarı nedeniyle dünyanın en zenginleri listesinde onuncu sırada yer alıyor. Steve Ballmer aslında yeni bir şirket kurmadı. 1980 yılında Microsoft’ta bir açışan olarak işe girdi, 2000 yılında şirketin yönetimini Bill Gates’ten devraldı. Bir profesyonel yönetici olmasına rağmen yatırımlarla 80 milyar dolarlık servet edindi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.