Özellikle kemer, saat kayışı, ayakkabı, cekette sık görülen domuz derisi gibi hangi eşyanın hangi deriden yapıldığı artık üzerinde belirtilmek zorunda.
10 Nisan 2025
Tekstil ve ayakkabının hangi hayvanın derisinden yapıldığı etikette yer alacak. Ticaret Bakanlığı, hayvansal menşeli parça içeren tüketici ürünlerinde yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Yeni yönetmelik kapsamında; tekstil ve ayakkabı gibi hayvansal parça içeren ürünlerde bu parçaların hangi hayvandan elde edildiğini içeren bilgiler ambalaj üzerine yazılacak. Düzenleme 9 Haziran 2025 Pazartesi günü yürürlüğe girecek.
Ticaret Bakanlığı, son dönemde yaÅŸanılan bazı olaylar nedeniyle “Hayvansal menÅŸeli parça içeren tüketici ürünlerinde bilgilendirme zorunluluÄŸu” getirerek bu yeni tedbiri aldı. Bilgilendirmenin; satın alma iÅŸleminden önce kolayca görülebilecek, okunabilecek ve tüketicileri yanıltmayacak ÅŸekilde Türkçe olarak yapılması zorunlu tutuldu. Böylece tüketici, satın aldığı ürünün hangi hayvana ait olduÄŸunu bilerek hareket edecek. ÖrneÄŸin bir saatin kayışının domuz derisinden olması halinde satıcı bunu saatin etiketinde yazmak zorunda.
“Bazı Tüketici Ãœrünlerinde Uygunluk Denetimi TebliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ” Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla tekstil ve ayakkabı baÅŸta olmak üzere, Ticaret Bakanlığı’nın sorumluluÄŸunda bulunan tüketici ürünlerinde hayvansal menÅŸeli parça yer alması durumunda, bu parçaların hangi hayvandan elde edildiÄŸine dair bilginin tüketicilere belirtilmesi zorunlu hale getirildi.
Almanya kökenli ünlü bir spor ayakkabı markasının Türkiye’de satışa çıkardığı bir modelinde domuz derisi kullanıldığına ilişkin yeterli bilgilendirme yapılmaması dolayısıyla ceza kesilmişti. Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan Reklam Kurulu, ayakkabı modelinde domuz derisi kullanıldığı için markaya 550 bin TL para cezası uygulamıştı. Reklam Kurulu, kurumun açıklama talebine cevap vermemesi dolayısıyla şirkete reklam durdurma cezası da vermişti.