İki milyar Müslümanı temsil eden 57 ülkeli İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği’nin ortak zirvesinde temennilerden başka sonuç çıkmadı.
Uyananinsan.com 11/11/2023
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suud Krallığı ve İran’ın ortak teklifi üzerine bir araya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Gazze Özel Toplantısı’nda devlet başkanlarının bir araya gelmesine rağmen Siyonist rejim ve Amerika’yı rahatsız edecek bir sonuç çıkmadı. Her zaman olduğu gibi İslam ümmetinin liderleri beklentileri hayal kırıklığına uğratmayı bu kez yine başardılar.
Yapılan büyük konuşmalar ve hitabetlere rağmen alınan kararın zayıflığı Gazze’de her gün 400 kişinin öldürüldüğü Filistin halkına ümit verecek seviyede değil. İİT ve Arap Birliği Ortak Zirvesi Bildirisi’ndeki maddelerde
kararları çıksa da bunlar başka ülkelere ve kuruluşlara çağrı niteliğinde olduğundan bir öneme sahip değil.
İran cumhurbaşkanı Reisi’nin “en azından diplomatik ilişkileri keselim, onların olduğu konferans ve toplantıları boykot edelim, kültürel ve sportif faaliyetlere katılmasını engelleyelim isteği” dahi dikkate alınmadı.
İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin ardından yayımlanan bildiride Gazze’yi abluka altında tutan işgalci devlete silah ihracatının durdurulması çağrısı yapılmasına rağmen bunun hiç bir önemi yok çünkü silah ve silah hammaddesi ticareti yapan ülkeler zaten Yahudi devleti sonuna kadar destekleyen Amerika ve İngiltere gibi ülkeler.
Bildiride ayrıca Tel Aviv rejimine silah ihracatının durdurulması çağrısında bulunuldu. Liderlerin İsrail’in Gazze’deki saldırganlığını, savaş suçlarını, barbarca ve insanlık dışı katliamlarını da kınadıkları ifade edildi. Ayrıca Gazze’deki savaşın “meşru müdafaa” şeklinde tanımlanması ya da haklı gösterilmesi reddedildi.
Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. İsrail’in Gazze’deki katliamını bir kez daha kınayan Erdoğan, Siyonist işgal gücü ve ABD’nin her gün 4 saatlik ateşkes uygulama kararına değinerek “Gazze’de birkaç saat değil, kalıcı barış gerek. BM yetkilisi İsrail’in saldırılarına 4 saat ara verme kararının alaycı ve zalimce olduğunu ifade ediyor. Biz de söz konusu karara aynı şekilde yaklaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İslam İşbirliği Teşkilatı Eylül 1969 tarihinde işgalci rejimin El Aksa camiine o dönem başlayan tecavüzlerini engellemek amacıyla Fas’ın başkenti Rabat’ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere kurulan, 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır. 2011 yılında Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen İslam Konferansı Teşkilatı’nın 38. Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karar gereğince örgütün ismi İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirildi. Arap Birliği ise 22 Arap ülkesinin üye olduğu bir örgüt.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.