Alman hükümetinin hazırlattığı son rapora göre Almanya’da Müslümanlara ağır baskı var.
Berlin İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Almanya’daki Müslümanlar günlük yaÅŸamlarında sıklıkla ayrımcılık, nefret ve ÅŸiddetle karşı karşıya.
Müslüman Düşmanlığı Konusunda Bağımsız Uzmanlar Grubu (UEM) adlı panel, ayrımcılıkla mücadele kurumları, danışma merkezleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan bilimsel çalışmaları, polis suç istatistiklerini ve Müslüman karşıtı olaylara ilişkin belgeleri analiz etti.
12 üyeli bağımsız panel tarafından yayınlanan 400 sayfalık kapsamlı raporun tamamlanması üç yıl sürdü. Bulgular, 2023 Haziran ayı sonunda Almanya Federal İçişleri Bakanlığına sunuldu.
Almanya Müslüman toplumu, çoÄŸunluÄŸu Türk kökenli ancak farklı ülkelerden gelme. Türklerden sonra diÄŸer büyük grup Fas veya Lübnan gibi Arap ülkelerinden göç edenler. BirçoÄŸu Batı Almanya’ya ilk olarak 60 yıldan uzun bir süre önce, ülkenin ekonomik ilerlemesine yardımcı olmak için “misafir işçi” olarak geldi.
UEM paneli, Almanya’daki Müslümanların en az üçte birinin dinleri nedeniyle düşmanlık yaÅŸadığını saptadı. Ancak uzmanlar, Müslümanların yalnızca %10’unun düşmanlık ve nefret suçları yetkililere bildirdiÄŸi için gerçek sayıların muhtemelen çok daha yüksek olduÄŸunu savunuyor.
Federal hükümetin İçiÅŸleri Bakanı Nancy Faeser yaptığı açıklamada, “Müslümanlar da elbette Almanya’ya ait” yorumu yaptı. Bakan, raporu inceledikten sonra, Almanya’daki 5,5 milyon Müslümanın çoÄŸunun günlük yaÅŸamda nefret ve ÅŸiddet de dahil olmak üzere dışlanma ve ayrımcılığa maruz kaldığını saptadı. Faeser, bunu görünür kılmanın ve hala yaygın olan kırgınlığa karşı farkındalığı artırmanın çok önemli olduÄŸunu da ekledi.
Uzmanlar, Alman Müslümanlarının yalnızca ırkçılığa maruz kalmadığını, aynı zamanda yaşamboyu aleyhlerinde her gün aşağılayıcı kalıplarla da karşı karşıya geldiğini bildirdiler.
Almanya doÄŸumlu Müslümanlar bile geniÅŸ çapta “yabancı” olarak görülüyor ve Ä°slam Almanlar tarafından “geri bir din” olarak niteleniyor.
Popüler kültür üzerine yapılan bir analizde rapor, panelin izlediÄŸi filmlerin yaklaşık %90’ının Müslümanlar hakkında olumsuz bir bakış açısı sunduÄŸunu ve Müdlüman toplumunu genellikle “terör saldırıları, savaÅŸlar ve kadınlara yönelik baskı” ile iliÅŸkilendirdiÄŸini ortaya koydu.
Eski İçiÅŸleri Bakanı Horst Seehofer, 2020’de aşırı saÄŸcı bir Alman’ın Hanau ÅŸehrinde Müslüman karşıtı bir silahlı saldırıda 10 kiÅŸiyi öldürmesi ve 5 kiÅŸiyi yaralamasının ardından araÅŸtırma panelini kurmuÅŸtu. Saldırı ülkeyi ÅŸok etmiÅŸ, insan hakları gruplarını Almanya’daki Ä°slamofobi konusunda alarm vermeye sevk etmiÅŸti.
Rapora göre Almanya’da nüfusun neredeyse yarısı Ä°slam’ın Almanya’ya ait olmadığına inanıyor. Nüfusun yaklaşık üçte biri bir ankette “burada yaÅŸayan Müslümanlar nedeniyle” Almanya’da kendilerini yabancı hissettiklerini iddia ediyorlar.
Ãœlkede halkın yaklaşık %40’ının baÅŸlarında Müslüman bir belediye baÅŸkanını asla kabul etmeyecekleri tespit edilen raporda, uzmanlar bu tür tutumların yapısal bir ayrımcılık oluÅŸturduÄŸunu ve Müslümanların çalışma ve barınma gibi temel haklardan bile dışlandığını belirtiyor.
Araştırma paneli, hükümete Müslümanlara karşı önyargıları gidermek için bir görev gücü ve şikayetleri toplamak için merkezi bir bilgi merkezi oluşturmasını tavsiye etti. Ayrıca kreşlerde ve okullarda, polis karakollarında, devlet dairelerinde, medya kuruluşlarında ve eğlence şirketlerinde Müslümanların olumsuz imajıyla mücadele için eğitimlere ihtiyaç duyulduğu, ders kitapları ve ders planlarının elden geçirilmesi gerektiği de ortaya kondu.
#İslamofobi #Almanya #Müslümanlar #sondakika #Alman #hükümet #İslam #ırkçılık
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.