Kar Leoparı olarak bilinen Türkiye’nin dünyanın en yüksek tepelerine tırmanan ilk dağcısı ve AKUT derneğinin kurucusu olarak depremlerdeki yardım çalışmalarıyla ünlenen Nasuh Mahruki bilgisayarla yapılacak bir seçimde YSK’nın yolsuzluk yapacağını iddia etmesi üzerine tutuklandı.
20/11/2024 Kutluk Özgüven Uyananinsan.com
Doğal afetlerdeki çalışmalarıyla bilinen Arama Kurtarma Derneği AKUT kurucusu, K2 ve Everest’e tırmanan ilk Türk olarak bilinen “Kar Leoparı” lakaplı Nasuh Mahruki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle tutuklandı. Mahruki’nin Yüksek Seçim Kurulu’nun bilgisayarlı bir seçim sisteminde hile yapabileceği yönünde yayınları ardından “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaydığı” gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı.
Mahruki, seçimlerde düşük teknolojili geleneksel oy pusulası basımından elektronik sisteme geçilmesi halinde denetimlerin mümkün olmayacağını ve seçimlerin kolayca iktidar tarafından yönlendirileceğini iddia ettiği paylaşımlar yaptı. Bunların bir bölümüne pek çok kişi katılsa da kullandığı ifadeler aşırı bulunmuştu. Buna rağmen sosyal medyadaki ifadeleri nedeniyle tutuklu yargılanmasının demokratik değerlerle çeliştiğini vurgulayan siyasi yelpazenin her tarafında çok kişi var.
Haberlere göre Nasuh Mahruki, Başsavcılık Basın Suçları Bürosu tarafından 12 Kasım’da yaptığı paylaşımlara ilişkin yürütülen soruşturmada ifade vermek için bugün avukatları ve yakınlarıyla İstanbul Adalet Sarayı’na gelmiş, ifade vermiş, ancak “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilmiş, nöbetçi hakim tarafından da tutuklanmasına karar verilmiş.
Mahruki, hakimlikteki ifadesinde yazar ve motivasyon konuşmacısı olduğunu, neyle suçlandığını bilmediğini, sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilerin, gazeteciler ve siyasetçilerin yazmış olduğu yazı ve gazete kupürleri olduğunu, bunların kamuoyunun ve mahkemenin algısını yanıltmak için kötü niyetli yüzlerce kişi tarafından paylaşıldığını, bir algı oluşturulduğunu, paylaşımların hangisinin yanlış olduğunu dahi bilmediğini belirtmiş.
Hakimin tutuklama kararındaysa, Mahruki’nin sosyal medyada seçmen kayıtları, yabancılara vatandaşlık verilmesi, seçimlerde usulsüzlükler yapıldığı, ölülere oy kullandırıldığı, sayısız yabancıya vatandaşlık verildiği gibi kamu düzeniyle ilgili gerçeğe aykırı bilgilerle halkı yanıltarak algı oluşturmaya çalıştığı belirtilmiş. Kararda, Mahruki’nin kendisi hakkında yakalama emri düzenlenmesinden bir hafta sonra savcılıpa ifadeye gelmesi sonucu kaçma şüphesi olduğu, üzerine atılı suçun ceza üst sınırı ve mevcut delil durumu dikkate alınarak adli kontrol tedbiri uygulanmasının yetersiz olacağı dayanağıyla tutuklama kararı alınmış.
Eski İstanbullu bir aileden gelen, Şişli Terakki Lisesi ve Bilkent İİBF Ekonomi Bölümünü bitiren, Ankara’da üniversitede okurken üniversite dağcılık kulübü ile bu spora başlayan ve 1990’lı yıllarda uluslararası bir sporcu haline gelen, Everest ya da K2 gibi dünyadaki en yüksek ve zor tırmanışları başaran ilk Türk ünvanını alan Nasuh Mahruki, Türkiye’de tanınmış bir sporcu olarak kamuoyunda adından söz ettirmiş, zamanla dağcılığa yönelen pek çok gence ilham olmuştu.
Arkadaşlarıyla birlikte Arama Kurtarma Derneği AKUT’u kuran Mahruki özellike 1999 Kocaeli ve Sakarya depremleri ile bunların ardından Yunanistan’daki depremde çok sayıda hayatı kurtarmasıyla kamuoyu güdemine gelmişti. AKUT Türkiye’nin uluslararası dahil kurtarma çalışmaları yürüten bir markası olmuştu. Asya gezileri sırasında etkilendiği Budizm dinini eşiyle birlikte benimseyen Nasuh Mahruki zamanla siyasete yöneldi ve sert muhalefet yapan ulusalcı bir söylem seçti. Bu yılki seçimlerde sert eleştirdiği CHP’yi muhalefette yetersiz bularak İstanbul Şişli belediyesi başkanlığına kendi bağımsız aday olmuş ancak seçilememişti.
Ülkece tanınmış ve kaçma ihtimali olmayan bir kişinin hangi sertlikte olursa olsun siyasi söylemleri nedeniyle tutuklu yargılanmasını demokrasiyle uyumlu bulmayanlar olduğu gibi bu tutuklamayla Mahruki’nin ülkedeki kurumlara saygılı bir dil kullanmayı öğreneceğini savunanlarlar da var. Bunların arasındaki sosyal medyada tartışma devam ediyor.
Mahruki’nin elektronik oylama konusundaki güvenlik endişeleri doğrudur ve geçerlidir. Kullandığı, trafoya kedi, Suriyeli tarzı artık muhalefette gelenekselleşmiş söylemi, bu kez YSK’nın adını vererek tekrarlaması yasaya aykırı olabilir. Mahruki’nin ifadeye bir hafta gecikmeli gitmesi de yanlış tavsiye edilmiş. Ancak bunların tutuklanıp cezaevine yerleştirilmesi ve tutuklu yargılanmasını gerektirmeyeceğini, bu sert uygulamanın seçimlerin e-devlet üzerinden elektronik olarak yapılmasına karşı olan, yönetim bilişim sistemleri profesörlük deneyimime göre bence haklı olan tarafı zayıflatacağını düşünüyorum.
Mahruki tutuksuz yargılanmalıdır. Geleneksel oy pusulası ve sandık ile yapılan da yegane güvenilir seçimdir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.