Macron’un canını sıkacak şekilde Mali, Çad, Burkina Faso, Nijer ardından Fildişi Sahili de ülkedeki Fransız askeri üssünü devraldı.
22 Şubat 2025 Uyananinsan.com
Fransa, Batı Afrika’nın Müslüman çoğunluklu ülkesi Cote d’Ivoire ya da Türkçe adıyla Fildişi Sahili’ndeki Port-Bouet askeri üssünü terk ederek Fildişi ordusuna teslim etti. Üstte düzenlenen devir teslim törenine, Fildişi Sahili Başbakanı Robert Beugre Mambe, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Meyliet Kone, Savunma Bakanı Tene Birahima Ouattara ve Fransız Savunma Bakanı Sebastien Lecornu katıldı. Üs 1978’den bu yana Fransız askerlerini, özellikle de acımasızlığı ve halak yönelik cinayetleriyle meşhur Fransız Yabancı Lejyonunu barındırmaktaydı.
Fildişi Sahili Savunma Bakanı Birahima Ouattara (İbrahim Yattara), törende yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki dostluk ve stratejik işbirliğinin yeni bir aşamaya ulaştığının altını çizerek, üssün devredilmesi kararının Fransa’yala birlikte ortak alındığını kaydetti. Fransa Savunma Bakanı Lecornu ise Fransa’nın ülkedeki varlığının kaybolmadığını aksine dönüştüğünü belirterek, ülkede kalacak 80 askerle Fransız mevcudiyetinin devam edeceğini söyledi.
Port-Bouet askeri üssü, 232 hektarlık dev bir alanda kurulu. Tören sonunda Fransa’ya ait Port-Bouet askeri üssü Fildişi Sahili Silahlı Kuvvetleri’ne devredildi ve üsse Fildişi Sahili’nin ilk Genelkurmay Başkanı General Ouattara Thomas d’Aquin’in adı verildi. Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, yeni yıl vesilesiyle yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkedeki Fransız askeri üssünün ocak ayı içerisinde ülkesine devredileceğini duyurmuştu.
Mali, Çad, Burkina Faso, Nijer, Orta Afrka Cumhuriyeti, Gabon ardından Fildişi Sahilinde de Fransız askeri ve konomik etkisinde azalma, uluslararası ilişkiler analistlerini Fransa’nın Afrika’dan kovulmaya başladığı yönünde analizlere yönlendirmekte. Barı Afrika Ekonomik Birliği’nin parası hala Paris’teki darphanede basılıyor ve Fransız merkez bankasının denetiminde ancak yine de 10 yıl önceki hakimiyetten eser kalmadı.
Fildişi Sahili başkenti Abijan’dan Yamoussoukro’ya taşınmış, merkezi hale getirilmişti. Ülke farklı din, mezhep, etnik farklılıklar nedeniyle gerilimler içindeydi ve bu da Fransa tarafından sömürü amaçlı kullanılıyordu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.