Ormanlar yangın çıkarırlar bahanesiyle kış aylarına kadar alkın ziyaretine kapatıldı.
11 Haizran 2024 A. Galip Gümüşdere
Türkiye genelinde yangın tehlikesi nedeniyle yanma riski taşıyan 27 ildeki çok sayıda ormana giriş halka yasaklandı. Halkın haklarnı kısıtlayan yasağın yerine aydınlatıcı ve eğitici bilgilendirme yapılması, güvenlik önlemlerinin alınması ilk akla gelen. Ancak yasak tercih ediliyor.
Marmara Bölgesi‘nde ormanlar ve korular İstanbul 15 Ekim, Balıkesir 31 Ekim, Çanakkale 15 Eylül, Edirne 15 Ekim, Kırklareli 31 Ekim, Sakarya 1 Kasım, Kocaeli 1 Kasım ve Bilecik’te 1 Ekim’e kadar halkın girişine yasaklandı.
Ege Bölgesi‘nde Denizli’de 31 Ekim, Uşak 1 Ekim, İzmir 31 Ekim, Manisa 31 Ekim, Aydın 31 Ekim, Kütahya 30 Eylül’e kadar ormanlara ve korulara giriş yasağı çıktı. Akdeniz Bölgesi‘ne Hatay 30 Kasım, Antalya ve Muğla 31 Ekim, Isparta ve Burdur 15 Ekim’e kadar orman ve korulara giriş yasağı altında. İç Anadolu Bölgesi‘nde Kayseri, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir’de 31 Ekim’e kadar orman ve korulara giriş yasağı var. Karadeniz Bölgesi‘nde de Bartın ve Tokat’ta Eylül sonuna kadar, Çorum ve Samsun’daysa Ekim sonuna kadar ormana girmek yasak.
Marmara’da 8, Ege’de 6, Akdeniz’de 5, İç Anadolu’da 4, Karadeniz’de 4 olmak üzere 27 ilde, bu yılın Aralık ayına kadar farklı tarihlerde ormanlara giriş halka yasaklanmış oldu.
Çeşitli valiliklerin başkanlığında toplanan Orman Yangınları Mücadele Komisyonlarının kararı gereği, hava ve kara araçlarının etkin kullanımı, yangın bölgesindeki yerleşim yerlerinin ve insanların tahliyesi ile güvenliği, kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve halkla işbirliği içinde çalışılmasının yanısıra vatandaşların ormanlara girmesi böylece yasaklandı.
Ancak bunun Anayasa’ya uygunluğunu sorgulayanlar da var. Yazın çok sıcak olan bölgelerde halka bir nebze serinlik sunan bu bölgelerin yasaklanması yerine önlemlerin alınması önerilse de komisyon bu yönde bağlayıcı bir sonuç ortaya koydu.
Orman ve korularda mangal, çaydanlık ateşi esasları da komisyonlarca belirlenmiş, bazı bölgelerde ateş yakılması tamamen yasaklandı. Alınan kararlarla, sönmeden atılan sigara izmaritleri ile kamp ateşi ve pikniklerde kullanılan mangallar gibi dikkatsizlikten kaynaklanan yangınların önlenmesi hedefleniyormuş.
Ancak bunun yangınları engelleyemeyeceği ve halkın haklarını engellemekle kalacağı da malum. PKK teröristleri ve casusluk faaliyetleri sonucu yapıldığı söylenen ya da ruhi hastalıklı insanlardan kaynaklandığı iddia edilen sabotajların bu karardan etkilenmeyeceği de karara karşı olanların düşünceleri arasında.
Bir grup da ormanların Haziran ayından Kasım ayına kadar yasaklanmasının Türkiye’nin deniz turizmini canlandıracağını öne sürmekte. Öte yandan yangınların önlenmesinin de ekonomik yararlar sağlayacağı belirtilmekte.
Ancak bu mektepler olmasa maarifi ne güzel yönetirim zihniyetinden farklı değil. Ormanları korumak için ormanları halka yasaklamak doğru bir yaklaşım değil.
Doğru yaklaşım Türk insanını cahil tasavvur etmek ve bir eylemi olduğu gibi yasaklamaktan ziyade insanları eğitmek ve bilinçlendirmekten, gerekli önlemlerin alınmasından geçiyor.
Covid 19 döneminde kolayca engellenebilecek zayıf virüse karşı önlemlerin sistemli alınması yerine adeta büyükbaş hayvanlar gibi halkın topluca aşılanması, buna karşı çıkanların bilim düşmanı vatan hainleri ilan edilmesi, hatta işten atılmaları da benzer zihniyetin bir sonucu.
Günde 4 saat televiyon, yılda 1500 saat televizyon izleyen Türk halkı bilinçlendirmek için düzenli bilgilendirme ve zorunlu spotlar yayınlamak, ihlal edenleri uyarmak ve cezalandırmak yeterli.
Türkiye’de Ankara’nın ortasında gökdeleni bulunan muazzam bütçeli bir İletişim Başkanlığı adı altında devlet organı var. Bunun ara sıra zetan siyasetçilerce ifade edilen şeyleri tekerarlamak dışında gerçek bir yararı olması lazım. Toplumu salgınlara, afetlere, yangınlara, çevreye, temizliğe yönelik hazırlamak, bunu için sınırsız imkanları kullanmak gerekiyor.
Oysa biz ülkenin en büyük güzelliği olan ormanları topluca halka kapatıyoruz, hiç ziyaret edilemeyen kış aylarında açıyoruz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.