Endonezya’da sel ve toprak kayması çok ayıda kişinin ölümüne neden oldu.
8 Mayıs 2024 Uyananinsan.com
Dünyanın en büyük nüfuslu Müslüman ülkesi Endonezya’nın başkent Cakarta’nın kuzeyine düşen ülkenin dördüncü büyük adası Sulawesi’nin güney bölgesinde sel ve toprak kayması çok ayıda kişinin ölümüne neden oldu. Yetkililer, Cuma günü sağanak yağmurun bölgeyi vurmasının ardından Güney Sulawesi ilindeki Luwu ilçesini heyelanla vurduğunu söyledi. Yetkililere göre Endonezya’nın Sulawesi adasında sel ve heyelan meydana geldi ve en az 14 kişi öldü.
Endonezya afet zararlarını azaltma dairesi toprak kaymasının Cuma günü yerel saatle gece yarısından sonra Güney Sulawesi ilinin Luwu ilçesini etkilediğini söyledi. Perşembe gününden bu yana bölgeyi vuran sağanak yağmurlar heyelanları tetikledi.
Üç metreye varan su baskınları, alanı su ve çamurla kapladığından 13 belediyeyi etkiledi. Bir arama kurtarma ekibi üyeelri, lastik botlar ve diğer araçları kullanarak sakinleri tahliye etmek için çalıştılar. 100’den fazla kişi camilere veya akrabalarının evlerine tahliye edildi ve 1.300’den fazla aile, yetkililerin onları tahliye etmeye çalışmasından etkilendi. Ulusal afet yönetimi ajansı, 100’den fazla evin ciddi şekilde hasar gördüğünü, 42 evin sular altında kaldığını, dört yol ve bir köprünün de hasar gördüğünü söyledi. Güney Sulawesi eyaletinin başka bir bölgesinde de Cuma günü meydana gelen selde en az bir kişi hayatını kaybetti ancak sayıların artmasından endişe edilmekte.
Endonezya yağışlı mevsimde toprak kaymalarına eğilimli ve kesilen ormanların sonucunda topraklarda oluşan ormansızlaşma nedeniyle bu sorun daha da kötüleşmekte. Mart ayında Sumatra adasında meydana gelen ani sel ve heyelanlar en az 30 kişinin ölümüne yol açmıştı. Aralık ayında meydana gelen toprak kayması ve sel, düzinelerce evi süpürdü ve Sumatra’daki Toba Gölü yakınındaki bir oteli yok ederek en az iki kişinin ölümüne yol açtı.
Endonezya, yağışlı sezonunda son zamanlarda bir dizi aşırı hava olayına maruz kaldı ve uzmanlar bunun iklim değişikliğinden kaynaklanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Bir yandan iklim değişikliği sonucu oluşan aşırı hava şartları, diğer yandan kesilen ormanların sonucunda toprağın selleri tutamamasından kaynaklanan gevşeme, artan sayılarda ölümlere ve felaketlere yol açmakta. Köyler, kasabalar terk edilmekte.
Aşırı yağışlar, dünyanın çoğu yerinde, özellikle Avrupa’da, Asya’nın çoğunda, Kuzey Amerika’nın orta ve doğusunda, Güney Amerika’nın, Afrika’nın ve Avustralya’nın bazı kısımlarında, insan kaynaklı iklim bozulması nedeniyle daha yaygın ve daha yoğun görülüyor. Bunun nedeni, sıcak havanın daha fazla su buharı tutabilmesidir. Sonuç olarak bu yerlerde sel büyük olasılıkla daha sık ve şiddetli hale geliyor, ancak aynı zamanda sel savunmalarının varlığı ve arazi kullanımı gibi insan faktörlerinden de etkileniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.