İnternet’e hükmeden Google bir tekel mi oldu? Bunu ortaya koymak için mahkemeler antitröst davasını inceliyorlar.
4 Mayıs 2024 Uyananinsan.com
Google kurulduğundan bu yana geçen çeyrek yüzyılda şirket akıl almaz derecede büyüdüyse de dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan firmanın tekelcilik konusunda başı yargı ile dertte. Son on yılın en önemli antitröst davalarından biri olarak ABD’de Google’ın internet üzerindeki gücünü kötüye kullanan bir tekel olduğunu davasının kapanış duruşması Cuma günü yapıldı. Mahkemenin önümüzdeki aylarda vermesi beklenen kararı, Google’ın arama imparatorluğunu yönetme becerisine yeni sınırlar getirebilir, web tarayıcılarındaki arama çubuğunun öncelikli yerleşimini güvence altına almak için milyarlarca dolar para saçmasını durdurabilir, Chrome tarayıcısı gibi işinin bir kısmını satıp diğer arama motorlarıyla rekabete açılmaya bile zorlayabilir.
Google’ın geçen yılki cirosu olan 307 milyar dolar, NATO’ya yeni katılan ileri teknoloji ülkesi Finlandiya’nın gayri safi yurtiçi hasılasına eşdeğer. Her gün dünya çapında milyarlarca insan Google’ı kullanır, Gmail ile e-posta gönderir, gidip gelirken Google Haritalar’ı kullanırken bilgisayar devi İnternet ekonomisine hükmederken bir yandan da lobi faaliyetlerine sürekli olarak büyük paralar harcıyor. Dava, dev şirketler olan Amazon, Microsoft ve Apple da dahil diğer Büyük Teknoloji şirketlerinin geleceğini belirleyebilir.
Google arama motorunda dünya pazarının yüzde 92’sini, yani 4,9 milyar kullanıcıya sahip. Microsoft’un Bing’i, Rusya’daki Yandex ve Çin’deki Baidu kalan yüzde 8’i diğerleriyle beraber paylaşmakta, ayda 86 milyardan fazla ziyaretle açık ara dünyanın en çok ziyaret edilen web sitesi olmaya devam etmekte.
Google genel müdürü Sundar Pichai, geçen ay makina öğrenmeli yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtları daha fazla kullanıcı için arama sonuçlarının en üstüne koymaya başlayacağını söyledi. Bu, web’i alt üst edebilir çünkü yapay zekanın yanıtları 11 aydır beta sürümünde ama ghala doğru dürüst çalışmıyor.
2021’de Google’ın Android cep telefonu işletim sistemini çalıştıran 3 milyarı aşkın kullanıcı vardı. Bu, dünyadaki tüm akıllı telefonların yaklaşık yüzde 70’i. Apple’ın iOS’u yüzde 28,5 ile açık ara ikinci sırada yer alıyor.
Geçen yıl 3,4 milyar kişi web tarayıcısı olarak Chrome’u kullandı. Böylece Google reklam ve e-ticaret söz konusu olduğunda çevrimiçi davranışlara ilişkin muazzam veri elde ediyor. Web geliştiricileri Google’ın Chrome yazılımında en iyi şekilde çalışacak şekilde web siteleri oluşturmaya başladı, Microsoft Explorer, Mozilla Firefox gibi rakipleri önemsememeye başladılar. Sonunda Microsoft da işin ucunu bıraktı: Microsoft Edge’in son sürümü Chrome’a dayalı. Mahkeme tarayıcı ile arama motorunu birbirinden ayırıp iki farklı şirket haline getirme yetkisine sahip.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.