Yeni 5 yıllık plan, e-devlet hizmetleri ve veri güvenliğinde bir yol haritası öneriyor.
Uyananinsan.com 25/10/2023
E-devlet hizmetlerinin tek merkezli, tek duraktan, geniş katılımla yapılması yaklaşımıyla yaygınlaştırılmasına yönelik akademik plan ve “Dijital Devlet Stratejisi” yol haritası başlatılıyor.
2024-2028 12. Kalkınma Planı’nda dijital kamu hizmetlerinin tasarım ve sunumu süreçleri iyileştirilecek, Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi, e-Devlet Kapısıyla bütünleştirilecek. E-Devlet Kapısı, merkezi ödeme ve kimlik doğrulamayla geliştirilecek. Plana göre belediyelerde de standardizasyon sağlanacak.
Dijital hizmet standardı, usul ve esasları ortaya konulacak, Kamu İnternet Siteleri Rehberi güncellenecek ve uygulaması yaygınlaştırılacak.
Dijital kamu hizmetlerine yönelik görüş ve önerilerin alınması amacıyla bir ortam geliştirilecek. alan tarafları bir araya getirecek “Hizmet Tasarım Atölyesi” kurulacak.
Plana göre bir “dijital devlet mimarisi” oluşturulacak, bu mimariyle bütünleşmek amacıyla “Birlikte Çalışabilirlik Rehberi” sunulacak. Şirketler ve kamu kurumları için dijital devlet mimarisiyle uyumlu, Dijital Dönüşüm Olgunluk Modeli geliştirilerek Dijital Dönüşüm Yol Haritaları hazırlanacak.
İstatistiki veri altyapısını iyileştirmek üzere temel dijital devlet göstergeleri belirlenerek alana özgü “ulusal endeks” oluşturulacak. Bunlara göre kurumlara bu alanda puanlar verilecek.
Yerli bulut bilişim hizmetleri geliştirilecek, Bulut Bilişim Göç Yol Haritaları oluşturulacak, Amerikan şirketlerinin denetimindeki verilerin kurtarılması hedeflenecek. Kamu verisinin paylaşımına yönelik yeni yasal zemin belirlenecek. Güvenli bir bulut veri paylaşımı hedeflenecek.
Kaynak ve tecrübe paylaşımına yönelik kamu yazılım ürün ve teknolojileri kütüphanesi ve “Türkiye Geliştirici ve Hizmet Tasarım Portalı” kurulacak. Kurumlar arası ileri veri analitiği ve yapay zeka projeleri ile kurumsal kapasiteyi artırmaya yönelik “Kamu Veri Alanı” altyapısı hayata geçirilecek. Kamuya hizmet sunan akreditasyon ve standardizasyon mekanizmaları geliştirilecek, satın alma ve denetime yönelik hukuki ve idari düzenlemeler yapılacak.
E-Devlet’te verilen hizmet sayısı 7 bine çıkacak
Kamu bilişim personelinin rol ve sorumluklarını belirleyen ve yetkinliklerini ortaya koyan “kamu bilişim yeterlik çerçevesi” hazırlanacak ve dinamik bir envanter hazırlanacak. İstihdam rejimi de söz konusu çerçeve doğrultusunda ve nitelikli teknik personelin kamuda çalışmasını teşvik edecek şekilde yapılandırılacak. Kamu bilişim personeli arasında tecrübe paylaşımı ve alan uzmanlığının geliştirilmesine çalışılacak.
Tüm bu gelişmelerin neticesinde e-Devlet Kapısı kayıtlı kullanıcı sayısı 2028’de 70 milyon, sunulan hizmet sayısı da iki kata, 7 bine çıkarılacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.