Kırgızistan, yüze yakın DAEŞ’li aile ferdini Suriye’den geri aldı.
Uyananinsan.com 31/8/2023
Orta Asya’daki Müslüman Türk devleti Kırgızistan’ın hükümeti, DAEŞ savaşçılarının daha önce PKK/YPG kamplarında tutulan 95 eş ve çocuğunun Suriye’deki toplama kamplarından vatandaşı oldukları Kırgızistan’a geri transfer edildiklerink belirtti.
Kırgız Dışişleri Bakanlığı insani yardım operasyonunun Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir kampta kalan Kırgız Cumhuriyeti vatandaşlarını ülkelerine geri göndermek için 30 Ağustos’ta başlatıldığını paylaştı. Bakanlık, Kırgız vatandaşı 31 kadın ve 64 çocuğun Suriye’den Kırgızistan’a nakledildiğini açıklayarak operasyonun bir parçası olarak Kırgız Cumhuriyetinin kuzeydoğu Suriye nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardım ve gerekli ilaçları sağladığını belirtti. DAEŞ’lilerin ailelerinin ülkelerine geri dönüşü ABD, BM ve Uluslararası Kızılay’ın yardımıyla gerçekleştirildi.
Suriye’deki kamplarda kaç Kırgız vatandaşının geride kaldığı belli değil. Bu son geri dönüş operasyonu, Kırgız devletinin bu tür üçüncü girişimi oldu. Geçtiğimiz Şubat’ta 59 Kırgız vatandaşı, Mart 2021’deyse Irak’taki kamplardan 79 Kırgız vatandaşı geri getirilmişti.
Orta Asya’nın eski Sovyet cumhuriyetleri olan Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’dan binlerce kişi, özellikle 2013-2015 yılları arasında DAEŞ dahil çeşitli yabancı savaş gruplarına kolayca katıldı, ülkeler arasından nakledildi. 2014’te DAEŞ Irak’ta kendisini dünya Müslümanlarının halifesi ilan etmiş, karşı saldırıların ardından 2019’da mağlup olmuştu. Binlerce DAEŞ savaşçısı ve aile üyeleri, ABD’li komutanların örgütün yeniden canlanmasına yol açabileceği konusunda uyardığı gözaltı merkezlerinde ve PKK idaresindeki kamplarda tutulmaya devam ediyor.
PKK/YPG ÖLÜM KAMPLARI
Ülkelerine geri gönderilmeleri ve mahkemelerde normal yargılanma süreçlerine konmaları yönünde defalarca yapılan çağrılara rağmen, yabancı hükümetler, kendi vatandaşları bile olsa çok az kişinin eve dönmesine izin verdi. Buna bahane olarak vatandaş oldukları ülkelere yönelik güvenlik tehditleri ve iç siyasi tepkiler sayılmakta. PKK/YPG idaresindeki kamplardaki koşullar çok ağır. Buralarda PKK’lı gardiyanların istismarları, yaygın hastalık ve açlık hakim. Geçtiğimiz 5 yıl boyunca çeşitli vesilelerle, yetersiz beslenme ve tıbbi kaynakların yetersizliği nedeniyle ölümlerin yaşandığına dair raporlar geldi. İnsani yardım grupları, Suriye’deki gözaltı kamplarının özellikle çocuklar için hayati tehlike oluşturduğunu vurguluyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü yakın zamanda şu yorumu yaptı:
Kuzeydoğu Suriye’de gözaltına alınan çocuklar ve yetişkinler, gözaltının gerekliliği ve hukuka uygunluğunun tespiti için adli makam önüne çıkarılmadı. Bu durum onların mevcut tutukluluklarını keyfi ve hukuka aykırı hale getiriyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.