Gineş sistemi dışındaki bir uzak gezegenin atmosfer analizi sonuçlar verdi.
NASA tarafından fırlatılan James Webb uzay teleskopu, Güneş Sistemi dışındaki uzak bir gezegenin atmosferinde bulunan molekülleri saptadı. Teleskop çok ayrıntılı görüntü alabildiğinden uzaktaki güneşin ışınlarının o gezegenin atmosferinden süzülürken oluşan dalga boyu farklılıkları, ışığın hangi maddelerin içinden geçtiğini gösteriyor. Böylelikle atmosferdeki maddeler saptanabiliyor. Karbon dioksitin yanısıra yüksek oranda kükürt dioksit de saptanan atmosferin dünyadakinden çok farklı olduğu anlaşıldı.
GüneÅŸten 700 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın etrafındaki güneÅŸ sisteminde yer alan WASP39-1B yıldızı dünyadan çok daha büyük, Jüpiter’in üçte bir ölçeÄŸinde hacme sahip. Ancak gelecekte teknoloji en uç noktaya ulaÅŸsa bile bu gezegene en hızlı gidiÅŸ dönüş seyahat iki bin yıldan kısa sürmeyecek çünkü 700 ışık yılı, ışığın 700 yılda aldığı mesafe. Hızın en uç sınırı da ışık hızı. Aslında James Webb’in gördüğü 700 yıl önceki bir görüntü çünkü o ışığın bizim güneÅŸ sistemimize gelmesi bi kadar zaman alıyor.
Hubble uzay teleskopunun arızası ve yetersiz kalması sonucu NASA’nın Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada ile iÅŸbirliÄŸinde fırlattığı James Webb uzay teleskopu 1960lı yıllarda kurumun genel müdürünün adını taşımasıyla ilk kez bir bürokrata ithaf edilen yapay gök nesnesi olmuÅŸtu. Teleskop, geçen yıl Hristiyanlarca kutsal Noel gününde uzaya fırlatılmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.