İran Devrim Muhafızları hava kuvvetleri, İran’ın sesin en az 5 kat hızında gidebilen hipersonik bir füze geliştirdiğini açıkladı. Bu güne kadar yalnızca Rusya’nın envanterinde bulunan füzelerin her tür savunmayı aşabileceği iddia edildi.
İran Devrim Muhafızları hava kuvvetleri komutanı General Emirali Hacızade bugün günü yaptığı açıklamada, İran’ın tüm düşman savunma sistemlerini atlatabilen hipersonik bir füze geliştirdiğini iddia etti. Bu açıklama doğruysa, İran, Rusya ile birlikte dünyada hipersonik füze kullanabilen ikinci ülke oluyor. Amerika ve Çin henüz deneme aşamasındalar. Hipersonik tanımı üze ses hızının 10 katı hıza erişebilmesi ancak bu şu anda beş kat hız içinde kullanılmaktademek. Süpersonikler ses hızının üstüne çıkabilirken, hipersonik füze ve uçaklar bunun çok daha üstlerinde fark edildikleri anda iş işten geçerek savunma imkanı vermeyecek kadar hızlı hava araçları. Nükleer silah taşıyabilen geleneksel balistik füzeler de ses hızının beş katından fazla uçabiliyor ancak bunlar pratikte uzay roketleri, menzilleri aşırı uzun ve çoğu zaman uzaya kadar çıkmaları gerekiyor. Hipersonik füzeler ise kısa mesafede de bu hızları aşabiliyorlar. Balistik füzelerin aksine, hipersonik füzeler atmosferde alçak bir yörüngede uçup potansiyel hedeflere daha hızlı ulaşıyor.
İran’ın Fars haber ajansı tarafından aktarılan Hacızade, hipersonik füzenin, hava savunma kalkanlarına karşı koymak için geliştirildiğini belirtti. Burada kast ettiiği kalkan kuşkusuz İsrail’in sözde Demir Kubbe hava savunma sistemi. General, “Tüm füzesavar savunma sistemlerini kırabilecek” diyerek, onu durdurabilecek bir sistemin geliştirilmesinin onlarca yıl alacağına inandığını sözlerine ekledi.
Duyuru, İran’ın Cumartesi günü Rusya’ya insansız hava aracı gönderdiğini kabul etmesinden sonra geldi. İran teslimatı savaş başlamadan, Ukrayna savaşından önce yaptığını ortaya koydu. Amerikan basınındaki İran Rusya’ya füze yollayacak haberini de yalanladı. İran rejimi içinde Rusya’ya destek olmanın dini ilkelerle çeliştiğini ve Ukrayna’nın desteklenmesi gerektiğini ya da tarafsız olunmasını savunan geniş bir kesim var.
Rusya şu anda füze geliştirme yarışına öncülük ediyor, onu Çin ve ABD izliyor. Kuzey Kore’nin de geçen yıl hipersonik füze denemesi, bu teknolojiyi edinme yarışına ilişkin endişelere yol açtı. Amerika bu alanda çok gerilerdeyken St. Petersburg merkezli Rusya hipersonik araştırma merkezinin başkanını CIA yardımıyla kendi yanına çekti ve ondan gizli devlet sırlarını aldı. Casusluk olayı geçen yıl yaz aylarında ortaya çıktı.
İran 1979 Devrimi öncesi teknolojide çok geriyken, gelen ambargolar ve Batı kısıtlamaları sopnucu kendi savunma sanayiini kendi geliştirmeye başladı. Şu anda kendi uzun menzilli füzelerini, savaş uçaklarını, SİHA’larını ve çeşitli ileri teknoloji araçları yağabilen İran, bir yandan da atom bombası yapmaya yetecek kadar uranyum zenginleştirmesi yaptı ve kısa sürede atom bombası kapasitesine erişeceği düşünülmekte.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.