ABD baskısı altındaki Pakistan Seçim Komisyonu, seçimi kazanması kesin görülen devrik başbakan İmran Han’ı, başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı gerekçesiyle Menderes rejimine uygulanan “bebek-köpek” davasına benzer bahanelerle siyasetten men etti. Yazarmız Faik Emre Özdemir analiz ediyor.
Faik Emre Özdemir
Pakistan İslam Cumhuriyeti Seçim Komisyonu, başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı gerekçesiyle eski Başbakan İmran Han’ı siyasetten men etti. Bu olay hediye aldığı iki Afgan tazısını kaydetmemeyi ihtilal bahanesi gören ABD destekli 27 Mayıs Darbesi’nin Yassıada Davasını hatırlattı. İmran Han bu yılın bahar aylarında Amerika’nın ülkesinde darbe başlattığını söyledikten sonra parlamentoda beklenmedik bir oylamayla indirilmiş, ardı ardına bahanelerle yargılamalar başlamıştı. Olayların ardından şimdi seçim yapılsa ezici şekilde kazanacağı belli olduğundan İslam Birliği yanlısı, yolsuzluk karşıtı siyasetçiyi tamamen tasfiye etmeye çalışıyorlar.
Pakistan Seçim Komisyonu’nun Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han’ın başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin detaylarını açıklamadığı gerekçesiyle İmran Han’ı siyasetten men etti ve ona karşı hapis cezasına gidecek ek bir yargılamaya kapı açtı. Pakistan yasalarına göre başbakanlar, bakanlar, bürokratlar ve üst düzey devlet yetkilileri, yabancı devlet adamlarından aldıkları hediyeleri Taşhane adı yla bilinen devlet kurumuna bildiriyor. PTI hükümeti döneminde İmran Han’a sunulan hediyelerin bildirilmediği belirtiliyor. Kanıtlanmayan iddialara göre 52 kişiden hediye alan İmran Han bunları sattı. Bütün bunların toplam değeri 640 bin dolar civarında olduğu belirtiliyor.
240 milyonluk bir ülkede 640 bin değil rahatça 640 milyon doları cebe atabilecek konumda olan bir siyasetçi neden aldığı gümüş plakete tevessül etsin sorusu akla geliyor. Bir başka açıklamaysa İmran Han’ın bunları bir görevliye verdiği ancak onun kaydetmediği ya da bunların kendisine ait olduğunu söylediği. İmran Han spor takımı kaptanlığından geliyor ve devlet tecrübesi hiç bulunmuyordu. Seçim Komisyonu önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 1100 polisin bulunduğu bölgede İmran Han destekçilerinin girişine izin verilmeden açıklama yapıldı. Bir başka soru da seçim komisyonlarınnı seçim konusunda karar verebileceği ancak yargılama makamı olmadığı. Seçim komisyonları tamamlanmış bir davanın sonucuna bakabilir ve buna göre seçime uygun olup olmadığına karar verebilir ama kalkıp kim suçlu, kim çaldı, kim cinayet işledi bunun yargısını yapamaz.
PTI Seçim Komisyonu’nun yasaları ihlal ettiğini savunarak, bu kararı yüksek mahkemeye taşıyacaklarını dile getirdi, karara karşı çıkmak için halkı sokağa çağırdı. Bu aslında darbe içinde darbe.
İmran Han’ın bağımsız politikaları, nükleer silah ve roket teknolojisinde ilerlemesi, Türkiye’ye denizaltı ve gemi ihalesi vermesi, stratejik alternatiflere yönelmesi ve Erdoğan ve Mahatir ile İslam Birliği adımları atması kendisini kara listeye almıştı. Bu yıl olması beklenen seçimleri kazanacağı anlaşılınca darbeye karar verildi. Daha önce 95 yaşındaki Mahatir Muhammed de yine bir iç ihanetle indirilmişti. Şimdi üçlüden sadece Erdoğan kaldı.
Pakistan bilim adamı Abdülkadir Han döneminde geliştirdiği gizli nükleer programın sonucunda 1980’li yıllarda atom bombası yapmaya başlamış, 1999’da denemesini yapmıştı. Bugün 165 nükleer başlığa sahip olan ve bunlara yönelik füze sistemleri geliştiren Pakistan’ın gelişimine devam etmemesi için kuruluşundan bu güne 75 yıldır 20’ye yakın darbe yapıldı. Dünyada Türkiye’yi en çok seven iki ülkeden biri olan Pakistan’da hiç bir başbakan, tam bir dönem görev yapamadı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.