Yazarımız A. Galip Gümüşdere, Eşref Fakıbaba’nın istifası ve onun ardından gelen yorumların aslında çok daha geniş bir mücadelenin parçası olduğunu anlatıyor.
A. Galip Gümüşdere
Siyasete İyi Parti’de devam edeceğini açıklayan ve AK Part’den istifa eden Şanlıurfa Milletvekili Eşref Fakıbaba’nın durumu siyasette konuşuluyor. Saadet Partisi’nin son büyükşehir belediye başkanı seçilmişken AK Parti’ye geçen Fakıbaba bu kez karşı siyasetten Meral Akşener’in İyi Partisi’ne geçmesindeki süreç merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son MKYK toplantısında Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar’a “Fakıbaba koptu mu” sorusuna “Koptu” cevabı aldığı ortaya çıktı.
Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın istifasının AK Parti için sürpriz olmadığı, beklendiği, 10 Ekim tarihli Merkez Karar Yürütme Kurulu’nda Şanlıurfa Milletvekili Gülpınar’a, ‘Urfa vekilini ne yaptınız. İyice koptu mu?’ diye sorduğu, Gülpınar’ın “Koptu” diyerek cevap verdiği kulislere yansıdı. Çoktan beri mutsuz olduğu, Meclis’e gelmediği, aşiret kavgası tarzı bir kavga gerçekleştiği de medyaya yansıdı. Bazı partileler bunu “fiilen bitmişti, aı konmuş oldu” diyerek yorumladı.
Fakıbaba’nın aday olmayacağı kesinleştiğinden İyi Parti’ye geçti. Yeniden seçilebilmek için tüm zamanını Şanlıurfa’da zayıf olan İyi Parti teşkilatında seçim çalışmalarına ayırması gerekiyor. Eğer milletvekilliğinde kalırsa oylamalara yoklamalara Ankara’ya Meclis’e gelmesi lazım. Aksi taktirde sağlık sorunları gibi mazeretler gösteremezse vekillik görevlerini yapmadığından atılabiliyor. Vekillikten çıkarılımak yerine istifa etmesi halinde vekillik hakları olan ömür boyu maaş ve milletvekilli imkanlarını kullanma hakları da kaybolmuyor. Ayrıca “partiden ayrılırken vekilliği de onurlu şekilde bıraktım” söylemi de buna eklenebiliyor.
İlginç olan bu bilgilerin ve yorumların İyi Parti’nin müttefiği CHP’ye yakın çevrelerden yansıtılması. Haberin kaynağı CHP resmi televizyonu Halk TV gazetecisi İsmail Saymaz. Bu da CHP İyi Parti için bir Güneydoğu atılımı olabilecek çalışmayı baştan neden kötülesin sorusunu akla getiriyor. Sorun aslında CHP-İyi Parti arasında görüntüde ittifak ancak temelde mücadelenin son dönemde artması. CHP cumhurbaşkanlığı adayı konusunda da ekonominin yönetimi konusunda da İyi Parti’nin etkisinin azalmasını istiyor. Ancak yaz ayları sonunda kamuoyunda CHP’yi geçtiği görülen İyi Parti’nin Altılı Masada etkisi büyüdükçe CHP ne anketlerde ne de teşkilatlarda artık öne çıkmasını istemiyor. Özellikle de Akşener’in “CHP’ye borcumuz kalmadı” çıkışının ardından. Bu nedenle CHP çevreleri aslında seçim ittifakı için Ak Parti kalesinde yeni bir hamleyle bir heyecan oluşturabilecek İyi Parti atağını küçültmeye calışıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.