İHH Müslüman Batı Afrika ülkesi Mali’de görme engeli yaşayan 400 yoksul katarakt hastasını ameliyat ettirdi. Yazarımız Faik Emre Özdemir, İHH ve Mali üzerine yazıyor.
Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşları ve yardım teşkilatlarından İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı İHH Batı Afrika ülkesi Mali’de görme engeli yaşayan 400 katarakt hastasını ameliyat ettirdi. Vakıftan yapılan açıklamaya göre, göz merceğinin saydamlığını yitirmesi sonucu oluşan katarakt, yaşın yanı sıra yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma ve göz travmaları gibi sebeplerle görülüyor. Mercek kimyasal özelliklerini ve esnekliğini yitirdikçe görme bozuklukları ve iş yapmada imkansızlıklar, daha ileriye giderse körlük meydana geliyor. Ülkemizde ve dünyada da yaygın olan ve ameliyatı sıkça yapılan katarakt konusunda dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Mali’de sağlık sisteminde büyük eksiklikler olduğundan bu konuda Türk yardım kuruluşları kardeş ülkeye destekte bulunmaya çalışıyor.
Milli Görüş bünyesinde ve Necmettin Erbakan’ın direktifiyle Almanya’da ilk faaliyetlerine başlayan İHH, bugün İstanbul’daki Fatih Camii’nin bitişiğindeki genel merkezinden 100’ün üzerinde pek çok ülkede insani yardım faaliyetleri göstermekte. İHH İnsani Yardım Vakfı da 2007’de Afrika’da başladığı ve daha sonra dünyanın farklı coğrafyalarında yürüttüğü “Katarakt Ameliyatları Projesi” kapsamında bugüne kadar 168 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirdi. Öte yandan vakıf, 2007’den bu yana 879 bin saha taraması, 455 bine yakın da muayene yaptı. Katarakt, 15 dakikalık ameliyatla tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen, maddi imkansızlıklar ve teknik yetersizlikler nedeniyle milyonlarca insan hayatlarına göremeden devam ediyor. Vakıf başkanlığını Bülent Yıldırım, operasyonlardan sorumlu başkan vekillliğini Hüseyin Oruç’un yürüttüğü İHH, Gazze’ye de önemli yardım faaliyetleri yürütmüş bunlardan biri olan Mavi Marmara gemisi seferinde İsrail komandoları tarafından 9 yardım gönüllüsü şehid edilmişti. İHH’nın bir özelliği de Müslüman, Hristiyan ya da diğer dinden demeden bir ülkede dini ayırım yapmadan herkese yardımlarda bulunması.
İHH tarafından son olarak, Batı Afrika ülkesi Mali’de katarakt ameliyatları yapıldı. Ameliyatlarla Sikasso, Kıyan, Dioila, Mopti ve Ouelessebougou bölgelerinde 400 katarakt hastası yeniden görmeye başladı. Bu operasyonlarla Mali’de bugüne kadar 12 bin 200 katarakt hastası ameliyat edilmiş oldu.
Yaklaşık 25 milyon nüfuslu ve nüfusunun neredeyse tamamı Müslüman olan Mali dünyanın en fakir ülkelerinden biri olmasına rağmen bundan 800 yıl önce dünyanın en zengin ülkesiydi. Mali imparatoru Mansa Musa, ülkesinde çıkardığı ve dünya piyasalarına sürdüğü altın ile dbu emtiada dfiyatları belirleyen, belki tarihte gelmiş geçmiş en zengin insan olarak yer aldı. Mali’den Hicaz’a olan hac seyahatinde geçtiği kentler ve kasabalarda zor durumda aç açık kimse kalmamış, büyük kafilesinin geçtiği her yerde imar faaliyetleri başlamıştı. Bu dönemde Mali, Timbuktu başta olmak üzere geniş bir medreseler yani İslami üniversiteler ağıyla Batı Afrika’daki Müslüman kültürün merkeziydi. Mali imparatorluğu zamanla zayıfladı, ardından gelen Songay imparatorluğu da bölgeyi bir süre sonra parçalara ayrılmış olarak terk etti. Batılı köle tüccarları ve sömürgeciler Mali’den kalan parça parça devletçikleri birbirine düşürerek kendilerine hasım devletlere baskınlarla köle sağlamaları konusunda anlaşmalar yaptılar. Bu şekilde dünya köle ticareti bugün Amerika kıtasındaki 200 milyon Afrika kökenli insan ortaya çıktı. Mali aynı zamanda zengin müzik geleneğine sahip bir bölgeydi ve hala bu özelliklerini korumakta. Bugün Rock, Jazz, Soul popüler müzik türlerinin kökeni olan Blues Müziğinin Mali müziğinin devamı olduğu müzik tarihi uzmanlarınca kabul edilmekte.
Mali son dönemde bölgedeki her ülkede yaşandığı gibi Batı kaynaklı bir terör kalkışmasına, geleneksel DAEŞ ve El Kaide tipi taşeronların eylemlerine sahne oldu. Bunun hemen ardından ülkeyi kurtarmak vaadiyle Fransız askerleri eski sömürgelerine geri döndüler. Macron’un kendi hakimiyeti altında yeni bir Batı Afrika düşüncesi halkın Fransız askerlerine karşı tepkisiyle ve bunun ardından gelişen halk ayaklanması ve bir darbe ile sona erdi. Cunta, halkın isteklerini karşılamasa da Fransa’nın ülkeden ayrılmasını istedi. Mali’den ayrılan Fransa özel kuvvetleri Burkia Faso’da karargah kurdu. Ancak Burkina Faso’daki Fransa karşıtı darbeden sonra da yeni bir yer arayacaklara benziyor. Mali gerek Senegal ve Moritanya gibi Atlantik sahilinde limanı olan ülkeler, gerek Kuzey Afrika ülkeleri gerekse Batı Afrika’nın güneyindeki zengin ve kalablık nüfuslu ülkelerin tam ortasında olması nedeniyle önemli bir stratejik öneme sahip.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.