Batı Rusya’yı köşeye sıkıştırdıkça Rısya da elindeki kozları sonuna kadar kullanmakta kararlı. Bunların içinde seferberlik ve nükleer silahlar da yer alıyor.
Başta Almanya, Polonya, İsveç, Finlandiya, Baltık ülkeleri ve diğerlerinin desteğiyle AB ülkeleri Rusya’nın seferberlik kararı sonrası acil toplanma kararı aldı ve hızla karşı hamlede bulunacaklarını iddia ettiler. Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya’nın 300 bin yedeği askere almayı içeren seferberlik kararı, Putin’in nükleer silah kullanacapını telaffuz etmesi ve Ukrayna’daki ayrılıkçılara referandum açıklaması sonrasında Birleşmiş Milletler açılışı için bir araya geldikleri New York’ta acil toplantı yapıyor.
Seferberlik bir ülkenin elindeki silahlı kuvvetler potansiyelini tam kullanması ve özellikle insan kaynakları alanında savaşa hazırlanması anlamına gelmekte. Bu güne kadar Rusya Ukrayna işgalini savaş olarak tanımlamamış, özel operasyon adını vermişti. Ancak seferberlik topyekün savaş anlamına gelmekte ve bu da Rusya’nın şiddeti artıracağı anlamını taşımakta. Rus topyekün savaş doktrininde taktik nükleer silahların kullanımı da bulunmakta.
Avrupa Birliği hükümeti olan AB Konseyi Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Komsieri Josep Borrell, BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan bakanları olağanüstü ve özel nitelikli toplantıya çağırdı. Borrell, gazetecilere açıklamasında, toplantıda ortak bir çizgi benimsemeyi amaçladıklarını söyledi. Boyun eğmeyeceklerini ve Ukrayna’nın egemenliğini ve demokrasiyi savunmayı sürdüreceklerini belirten Borrell, daha büyük zorluklar ve tehditler ortaya çıkmadan önce savaşın acilen durmasını istediklerini belirtti.
Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seferberlik açıklamasında nükleer silah kullanma tehdidinde bulunduğunu, nükleer silahların bütün dünya için gerçek bir tehlike olduğunu, uluslararası camianın, bu tehdit karşısında tepkisini ortaya koyması gerektiğini savundu. Putin’in seferberlik ilanını çaresizlik olarak değerlendiren Borrell, Rusya’nın Ukrayna’ya boyun eğdirmeye çalıştığını ancak bunu başaramayacağını iddia etti.
Rusya’yı ekonomik cendereye almaya çalışan AB ve Ukrayna gibi Finlandiya gibi Rusya’nın kalbine yakın ülkeleri NATO’ya sokmaya çalışarak Rusya’yı bitirmeye çalışan Amerika’nın, Rus kırmızı çizgilerine fiili müdahalesi sonucu savaşın artması mümkün. Ekonomik olarak bütün Batı ülkeleriyle bir savaş yüğrütmesi ve kazanması mümkün olmayan Moskova’nın bir noktada atom bombaların ıdevreye sokabileceği de savaşın başından beri bilinen bir gerçek. Buna rağmen dünyayı ateşe vermeye çalışan, küresel elitlerin elindeki sorumsuz kukla politikacılar, Rusya’nın yenilgiyi kabul edemeyeceği gerçeğini gözardı ederek tahriklere devam etmeleri dünyayı bir ükleer savaşın da eşiğine getirmekte.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.