Yazarımız Faik Emre Özdemir, Afrika’da oynana oyunları ve Afrika’daki 60’a yaklaşan ülkenin nasıl Batı’yı kovabileceğini yazıyor.
Faik Emre Özdemir
Afrika’da 58 ülke yer almakta. Bu sayı yakında daha da artabilir. Çünkü Batılı lkeler Afrika ülkelerinin bölünmesini desteklemekte. Örneğin Sudan, Güneyde Petrol bulununca bir iç savaş çıkarılarak ikiye bölündü. Şimdi Güney Sudan ayıyla anılan ve Birleşmiş Milletler üyesi olan bölünen parça içinde de yeni iç savaşlar çıkarılarakpetrolün tam kontrolü Batı tarafından ele geçirilmeye çalışılmakta.
Afrika 1884 Berlin Afrika konferansında Avrupa ülkeleri tarafından 7 parçaya bölünmüş ve “birbirimizin sömürdüğü parçalara musallat olmayalım hepimiz birlik içinde Afrika kıtasını tamamen sömürelim” anlamına gelecek bir anlaşma yaptılar. Bun anlaşmaya göre 7 ülke, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, İspanya ve Portekiz Afrika’yı iliğine kadar sömürecekti.
Yakın dönemdeki bu sömürge mutabakatı tarihte görülen en büyük soykırımdır. Belçika Kongo’da aralarında pek çoğu Müslüman olan 20 milyondan fazla insan öldürdü. Almanya Namibya ağırlıklı olmak üzere yüzbinlerce insanı katletti. Fransa Batı Afrika ve Cezayir’de milyonlarca insanı öldürmekten çekinmedi. İtalya Libya ve habeşistan’da atliamlar düzenledi. İngiltere fazla gürültü çıkarmadan sistematik olarak, açlık ve kıtlıkla Mülüman nüfusu azaltıp kendine bağlı Hristiyanlık ortaya çıkardı. Bağımsızlık savaşlarında yeniden katliamlar düzenlendi. Tarihin en büyük soykırımı 1884’ü izleyen 110 senede yapılan, ki buna Ruana soykırımını da katabiliriz Büyük Afrika Soykırımıdır.
Bu sayede Avrupa hammaddelerle zenginleşmiş, mutlu Avrupalı çocuklar kahvaltılarını etmiş, dünyada egemenliklerini ve refahlarını kurmuşlardır.
Ancak Avrupalılar birbirlerini de fırsat bulunca sömürürler ve ezerler. Birinci Dünya Savaşında yenilgiye uğrayan Almanya’yı dışlamaları, Sovyetler Birliği’nin kurulması, Avrupa’da yeni savaşlar çıkarınca, az bir askeri güçle kolayca yürüttükleri eski sömürge düzeni değişmek zorunda kaldı.
Ancak Avrupa bunu başka bir sıfatla, yeni bir nizamla sürdürmeye kararlıydı. Bunu da şu yolla sağladı. Afrikayı bin parçaya bölecek, halklar arasında nefret kuracak, bunları birbiriyle savaştıracak ve bu sayede hem ekonomi, hem fiazci sömürü, hem silah satışı, hem de kendine bağlı kukla liderlerle 58 ülkeli kıtanın kanını emmeye devam edecekti.
Afrika, ekonomisine göre dünyada en fazla savunma ve güvenlik harcaması yapmak zorundaki kıta. Çünkü bu 58 ülke ya savaş halinde, ya işgal altında, ya iç savaş içinde ya da ağır bir terör dalgasından muzdarip. Terör genelde Batı kaynaklı, suni DAEŞ ve El-Kaide yoluyla gelmekte. Bunlar görünmeyen teröristlerce saldırılarla başlamakta, doğal zenginlik olan bölgelerde devam etmekte, Batı yardımı istenmekte, Fransa, İngiltere, ABD özel kuvvetleri bölgelere yerleşmekte ve eski zamanlardaki gibi bir sür sömürgecilik devam etmekte.
Nijerya gibi 21. yüzyılın ülkesi denilebilecek hem insan gücü hem de doğal kaynakları açısından çok zengin bir ülkede bile bitmek bilmeyen bir terör ve iç savaş dalgası bulunuyor.
Afrika’da Burkina Faso, Kamerun, Mali, Batı Sahra, Libya, Çad, Somali, Etiyopya, Güney Sudan, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Mısır, Nijer, Nijerya ağır terör ve iç savaş dalgası altında.
Kuşkusuz Batı kaynaklı bu terör ve iç savaş tırmandırmaları, yüksek faizle borçlanma, silah satınalımı, güvenlik danışmanlık şirketleri, ucuza hammdde satışı, yolsuzluklar şeklinde ülkeleri daha da fakirleştirmekte.
Oysa Afrika halkları birbirleriyle akraba, pek çok ortak kültürel özellik paylaşıyor. Kuzey Afrika’da Mısır, Libya, Cezayir, Tunus, Fas, Cibuti, Moritanya, Sudan, Batı Sahra, Çad, Komor Adaları, Mali ve Somali’de Arapça, ya resmi dil ya da yaygın olarak konuşulan, bilinen bir dil. Bunlar bir birlik oluşturabilirler ve savaşı, terörü kendi aralarında önleyebilir, dışarıdan borç almaz birbirlerinden alırlar.
Kenya, Tanzanya, Burundi, Uganda, Ruanda, Mozambik, Kongo Kinşasa, Orta Afrika Cumhuriyeti, Svahili dilini esas alarak bir Doğu ve Orta Afrika Birliği oluşturabilirler. Bu ülkelerin Bantu dilleri birbirine yakındır ve Bantu grameri ve Arapça’nın karışımı olan kolay öğrenilebilir Svahili dilini kolayca ortak dil olarak kullanabilirler. Tarihte Sahil Birliği bu bölgelerde büyük bir medeniyet kurmuştu. Etiyopya, Eritre de buna katılabilirler.
İçinde Güney Afrika, Angola, Namibya, Botsvana, Zambiye, Zimbabve, Malavi gibi ülkelerden oluşan Afrika ülkeleri, Güney Afrika birliğini oluşturabilirler.
Batı Afrika ülkeleri de Fransa Merkez Bankası tarafından kontrol edilen Batı Afrika Frankı’nın boyunduruğundan ve Fransa tahakkümünden kurtularak bir Batı Afrika birliği kurabilirler.
Böylece birbirinin kuyusunu kazan 58 ülke yerine hakkaniyet içinde işbirliği yapan dört konfederasyon kıtada her tür savaşı terör, iç savaşın, darbenin, cuntanın önüne geçerek, normal ticaret ve çıkarlara uygun kararlar alarak hızla gelişirler.
Bu dört büyük bölgesel ülke, içlerinde Arapça, Svahili, İngilizce, Fransızca konuşsalar da aralarında ortak Svahili dilini esas alırlar.
Onların gelişmesi, Moris’in, Piyer’in, Riçırd’ın, Hans’ın sömürüyle elde ettiği, alıp yeryüzünde fitne fesad çıkarmaya harcadığı zenginlikleri de azaltır.
İnşaallah Afrika yakın zamanlarda ayağa kalkar ve kan emici Batı sömürgeciliğinden gerçek anlamda kurtulur, Londra’da, Paris’te, Washington’da planlanan savaş, katliam ve soykırımların sahnesi olmaktan çıkar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.